28. april 2008

Notat Nr. 0816

Rapport fra studietur til Kina 3.-11. september 2007

Udviklingen i Kina sker i disse år i et voldsomt tempo.

I Kina har vækstraten i gennemsnit de sidste 10 år ligget på 9 pct. Kinas samlede købekraft fra den over 1,3 milliarder store befolkning er blandt verdens fem største økonomier, og spiller en central rolle i udviklingen af den globale økonomi.

Kina blev i 2004 for første gang nettoimportør af landbrugsprodukter. Landet har begrænsede muligheder for at udvide landbrugsarealet, hvilket begrænser mulighed for stor vækst i den indenlandske produktion.

Den økonomiske vækst i Kina medfører en hastigt voksende middelklasse med stigende købekraft, hvilket øger efterspørgslen på kød. Svinekød udgør godt 60 pct. af den kinesiske befolknings kødforbrug. Tæt på 55 pct. af den globale produktion af svinekød fortæres af den over 1,3 milliarder store kinesiske befolkning.

Produktionen af svinekød i Kina vokser voldsomt. Tidligere foregik svineproduktionen i Kina næsten udelukkende som såkaldt ”baggårdsproduktion” med ganske få grise (typisk 1 – 10 grise), som familien holdt sammen med lidt fjerkræ mv. Denne produktion er siden midten af firserne reduceret væsentligt fra over 95 pct. af den samlede produktion af svin til ca. halvdelen af den samlede kinesiske svineproduktion i dag.

En liberalisering af slagterisektoren har medført, at det er blevet mere rentabelt at producere svin til salg til slagterierne. En vis import finder dog sted primært af biprodukter såsom ører, fødder og indmad, der ikke er gængse spiser i vesten.

Den ekspanderende del af den kinesiske svineproduktion er vertikalt integreret med afsæt i store private slagterikoncerner. Disse ejer ofte produktionsenhederne i primærproduktionen og tilhørende foderfabrikker. I nogen udstrækning foregår produktionen via kontraktsystemer, og nogle vurderer, at den model har en vis sandsynlighed for at vokse. I de vertikalt integrerede virksomheder benytter man sig af vestlig teknologi og knowhow. Staldteknik og avlsdyr er blandt det, der fra dansk side er eksporteret til Kina i løbet af de senere år.

Kina har ca. 50 forskellige lokale racer. Mange af disse indgår fortsat i produktionen - dog ofte i en tovejs krydsning, hvor Landrace eller Yorkshire anvendes som anden race. I de store specialiserede produktioner anvendes de samme racer og krydsningsprogrammer for tre-race krydsning som stort set alle andre steder i verden nemlig Landrace, Yorkshire og Duroc. Produktiviteten i de specialiserede produktioner står generelt ikke helt mål med de niveauer, vi kender, men de bedste gør.

Set med danske briller bør der være basis for afsætning af alle kategorier af produkter, der har relation til svin og svineproduktion.


Institution: Dansk Svineproduktion

Forfatter: Merete Studnitz

Udgivet: 28. april 2008

Fagområde: Management