6. juni 2008

Notat Nr. 0818

Nye aminosyrenormer til smågrise og slagtesvin og anbefalinger ved diarréproblemer hos smågrise.

Normerne for aminosyrer til smågrise hæves ca. 6 procent, mens normen for methionin til slagtesvin hæves med 0,1 gram pr foderenhed. Endvidere er der justeringer af aminosyreprofilerne i begge normsæt.

Sammendrag

En ny afprøvning af lysinniveau til smågrise viser, at lysinbehovet er højere end hidtil antaget. Med baggrund i dette forsøg hæves aminosyrenormerne, så den gennemsnitlige aminosyreforsyning stiger ca. 6 procent i smågriseperioden. Maksimal produktivitet opnås ved endnu højere aminosyreindhold, men de nye normer svarer til det niveau, som maksimerer dækningsbidraget under normale prisforhold. Der skal være et stort fald i prisforskellen mellem korn og protein/aminosyrer før det er relevant at gå over normen.  

Der er endvidere givet anbefalinger til foderblandinger i besætninger med diarréproblemer, hvor aminosyre -og proteinindholdet sænkes 5-10 procent under de nye normer. Med disse anbefalinger forventes tilvækst og foderudnyttelse forringet ca. 3 procent. Forudsætningen er, at alle aminosyrer overholder anbefalingen. Det kan være en god løsning - forudsat, at diarréfrekvensen reduceres.

Der er endvidere lavet små justeringer, så de enkelte aminosyrer udgør samme andel af lysin i alle vægtgrupper for smågrise. Der er for både smågrise og slagtesvin angivet, hvor stor en del de enkelte aminosyrer udgør i forhold til lysin (idealproteinets sammensætning).

For slagtesvin er normen for methionin hævet med 0,1 gram pr foderenhed og normerne for valin og leucin er reduceret, så de som for smågrise udgør henholdsvis 70 og 102 pct. af lysin i alle vægtklasser.

Baggrund

Et nylig afsluttet smågriseforsøg viser, at grisenes lysinbehov til maksimal produktivitet er minimum 10,4 gram lysin pr FEsv for hele perioden fra 10 til 30 kg. [1]. På baggrund af forsøget er der fastlagt nye normer for aminosyrer til smågrise, som vist i tabel 1. I de nye normer er der anvendt samme aminosyreprofil til alle vægtintervaller for smågrise, dvs. at de andre aminosyrer udgør den samme procentdel af lysin. Der har hidtil været små afvigelser i aminosyreprofilen mellem forskellige aldersgrupper af smågrise, og der er valgt en gennemsnitlig profil i de nye normer. Valin er dog sænket fra tidligere 71 pct. af lysin til nu 70 pct. af lysin.

En netop afsluttet afprøvning af to niveauer af valin i lavproteinfoder til slagtesvin [2] har sammen med studier af litteraturen medført en sænkning af normen til 70 pct. af lysin og med sænkningen af valinkravet til 70 pct. af lysin også for smågrise, kommer det danske krav på samme niveau som andre landes profil.

Tidligere har vores normer været angivet, som det mindste niveau til at opnå maksimal produktivitet. De nye normer til smågrise svarer til det aminosyreniveau, som under normale prisforhold vil maksimere dækningsbidraget i besætninger med god sundhedstilstand. Maksimal produktivitet opnås ifølge forsøget ved ca. 5 pct. højere aminosyreindhold end normerne, og ved dette niveau kan tilvækst og foderudnyttelse forbedres 1-2 procent, men merprisen på foderet ved at gå over normen vil normalt overstige gevinsten i produktivitet. Beregninger viser, at forskellen i pris mellem korn og protein/aminosyrer skal reduceres betydeligt, før det kan betale sig at gå over normerne.

For tryptofan gælder desuden, at der vil opnås øget produktivitet ved at øge indholdet op til 22 pct. af lysin, men anbefalingen på 19,5 pct. af lysin er valgt ud fra ønsket om at maksimere dækningsbidraget.

Med normerne for aminosyrer medfølger vejledende minimums -og maksimumsgrænser for fordøjeligt råprotein pr foderenhed til anvendelse ved foderoptimering. Minimumsindholdet svarer til det i praksis lavest mulige niveau, hvor hele normsættet kan overholdes – mens maximumindholdet dels sikrer mod fejl ved foderoptimeringen dels, at man ikke anvender mere protein end højst nødvendigt af hensyn til diarrérisikoen.

Tabel 1.

Nye normer for aminosyrer til smågrise, g ford. pr. foderenhed.

Interval

6-9 kg

9-20 kg

9-30 kg

20-30 kg

% af lysin*

Lysin,

11,0

10,6

10,4

10,0

100

Methionin

3,5

3,4

3,3

3,2

32

Methionin +Cystin

5,9

5,7

5,6

5,4

54

Treonin

6,7

6,5

6,3

6,1

61

Tryptofan

2,15

2,07

2,03

1,95

19,5

Isoleucin

6,4

6,1

6,0

5,8

58

Leucin

11,2

10,8

10,6

10,2

102

Histidin

3,7

3,6

3,5

3,4

34

Fenylalanin

6,3

6,0

5,9

5,7

57

Fenylalanin+tyrosin

12,2

11,8

11,5

11,1

111

Valin

7,7

7,4

7,3

7,0

70

Råprotein, minimum

158

153

150

145

 

Råprotein, maximum

170

165

162

157

 

*

Ved andre lysinniveauer / vægtintervaller bør man altid sikre sig, at idealproteinets sammensætning er overholdt.

Anbefalinger ved diarréproblemer hos smågrise

Erfaringen fra forsøg og praksis er, at risikoen for diarré stiger med stigende proteinindhold i foderet.  I besætninger, hvor fodring efter standardnormerne giver for høj diarréfrekvens, kan man sænke indholdet af protein og aminosyrer, men det anbefales, at man overholder samme aminosyreprofil i procent af lysin. I tabel 2 er vist anbefalinger for aminosyreindhold ved diarréproblemer.

Tabel 2.

Anbefalinger for aminosyreindhold* ved diarréproblemer, g ford. pr. foderenhed

Interval

6-9 kg

9-20 kg

9-30 kg

20-30 kg

% af lysin

Lysin

10,0

10,0

9,8

9,5

100

Methionin

3,2

3,2

3,1

3,0

32

Methionin +Cystin

5,4

5,4

5,3

5,1

54

Treonin

6,1

6,1

6,0

5,8

61

Tryptofan

1,95

1,95

1,9

1,85

19,5

Isoleucin

5,8

5,8

5,7

5,5

58

Leucin

10,2

10,2

10,0

9,7

102

Histidin

3,4

3,4

3,3

3,2

34

Fenylalanin

5,7

5,7

5,6

5,4

57

Fenylalanin+tyrosin

11,1

11,1

10,9

10,5

111

Valin

7,0

7,0

6,9

6,7

70

Råprotein, minimum

145

145

142

138

 

Råprotein, maximum

157

157

154

150

 

*

Disse anbefalinger forventes at forringe tilvækst og foderudnyttelse med ca. 3 pct. i forhold til normerne.

Anvendelse af kravene i tabel 2 vil medføre ca. 6 pct. lavere forsyning med aminosyrer i smågriseperioden. Dette medfører billigere foder, men til gengæld en forventet forringelse af daglig tilvækst og foderudnyttelse på ca. 3 pct. Anvendelse af diarréanbefalingerne kan være en fornuftig løsning i besætninger, hvor man kan konstatere en tydelig reduktion i behandlingsfrekvensen for diarré, når proteinindholdet reduceres.

Det anbefales kun at gå under normen i den periode, hvor det er nødvendigt i den enkelte besætning. Tabet i produktivitet forventes at være proportionalt med den gennemsnitlige mangel på aminosyrer i hele smågriseperioden. I nogle besætninger kan man fx starte med en lavproteinblanding med 10,0 i lysin indtil 20 kg, og så fortsætte med en normblanding med 10,0 efter 20 kg. I andre besætninger kan man starte med at overholde normerne indtil 20 kg, og så anvende en lavproteinblanding med 9,5 g. ford. lysin efter 20 kg, hvis man fx ønsker at kunne fodre med sojaskrå som eneste proteinkilde sidst i smågriseperioden.

Aminosyrenormer til slagtesvin

Aminosyrenormerne til slagtesvin ændres, så methionin, tryptofan, valin og leucin udgør 31, 19, 70 henholdsvis 102 pct. af lysin i alle vægtklasser. Det betyder, at methioninnormen hæves med 0,1 gram pr FEsv i de fleste vægtklasser, at tryptofan hæves med 0,1 gram til ungsvin fra 20-45 kg, mens valin -og leucinnormen sænkes betydeligt i alle vægtklasser.

Baggrunden er primært en ny afprøvning af aminosyreniveauer til slagtesvin [2] – kombineret med en revurdering ud fra litteraturen. I den nye afprøvning er konstateret forbedrede produktionsresultater, når alle aminosyrer samlet hæves ca. 8 procent over de gældende normer. Effekten af lysin og treonin er undersøgt grundigt i en tidligere afprøvning, som blev brugt som baggrund for de nugældende normer [3]. På baggrund af resultaterne i den nye afprøvning vurderes det som mest sandsynligt, at det er den højere methionindosering, som er den primære årsag til bedre produktivitet, og det er derfor besluttet at hæve methionin med 0,1 gram pr FEsv, så den udgør 31% af lysin i slagtesvinenormerne. Normen for methionin + cystin ændres ikke.  At normen for methionin skal hæves, støttes også af en anden ældre afprøvning, hvor der var positiv effekt af samtidig tildeling af lysin, methionin og treonin – selv om lysin og treonin i kontrolholdet faktisk levede op til de nuværende velafprøvede normer [4].

En dansk afprøvning til smågrise har vist, smågrisenes behov er ca. 102 pct. af lysin [5]. Ved at sænke kravet i slagtesvinenormerne for leucin til 102% af lysin kommer de danske normer i overensstemmelse med litteraturen.  Leucin udgør herefter 102% af lysin fra fravænning til slagtning. Sænkningen af valin er begrundet dels ved sammenligning med andre landes normer og dels i en den nye afprøvning [2], som tyder på, at der ikke er effekt af at hæve valin ud over 70% af lysin. Valin har nu den samme procentandel af lysin hele vejen fra fravænning til slagtning.

I slagtesvinenormerne udgør nogle aminosyrer en højere andel af lysin end i smågrisenormerne. For nogle aminosyrer (treonin og cystin) kan forskellen begrundes i, at vedligeholdelsesbehovet udgør en større andel af det totale behov i slagtesvineperioden, men der kan også være forskelle, fordi den relative betydning af forskellige anatomiske fraktioner ændres med alderen. Forskellen i aminosyreprofil er størst mellem smågrise og store slagtesvin. Aminosyreprofilen til slagtesvin kan opfattes som en supplerende oplysning, da anbefalingen er at bruge den norm og tilhørende profil som passer til vægtintervallet.

For slagtesvin viser flere forsøg, at det går ud over kødprocenten, hvis man går under de vejledende minimumsanbefalinger for fordøjeligt råprotein.

Hvis man skal reducere ammoniakfordampningen gennem lavere proteinindhold i foderet, kan man gå længere ned i protein, og det vil typisk være muligt at overholde hele normsættet ned til ca. 10 gram mindre fordøjeligt råprotein end normen. Anbefalinger for ammoniakreduktionsblandinger vil blive behandlet i separat notat, når der formentlig om kort tid foreligger nye regler for beregning af ammoniakreduktion.

Tabel 3.

Nye normer for aminosyrer til ung -og slagtesvin, g fordøjeligt pr. FEsv. Ændringer er fremhævet med fed skrift.

Interval, kg

20-45

30-45

30-55

30-105 45-65

 45-105
55-75

55-105

65-105

75-105
65-110

% af lysin

Lysin

8,7

7,9

7,7

7,4

7,1

6,9

6,7

6,4

100

Methionin

2,7

2,4

2,4

2,3

2,2

2,1

2,1

2,0

31

Met+Cys

4,9

4,5

4,4

4,3

4,2

4,1

4,0

3,8

56-60

Treonin

5,5

5,1

5,0

4,9

4,7

4,6

4,5

4,4

63-67

Tryptofan

1,7

1,5

1,45

1,4

1,35

1,3

1,3

1,25

19

Isoleucin

5,0

4,6

4,5

4,3

4,1

4,0

3,9

3,8

58

Leucin

8,9

8,1

7,9

7,5

7,2

7,0

6,8

6,5

102

Histidin

3,0

2,8

2,8

2,7

2,6

2,6

2,5

2,4

35-37

Fenylalanin

5,1

4,7

4,6

4,5

4,3

4,2

4,1

3,9

59-61

Fen+tyrosin

10,0

9,2

9,0

8,6

8,3

8,1

7,9

7,6

115-118

Valin

6,1

5,5

5,4

5,2

5,0

4,8

4,7

4,5

70

Råpr. min.

140

135

133

130

127

125

122

118

 

 

Referencer

[1]

Sloth, N.M.   Lysinbehov til smågrise. Dansk Svineproduktion, Den rullende Afprøvning, 2008. (Under publicering)

[2)

Sloth, N.M. Idealproteinniveau i foder til slagtesvin. 2008. (Under publicering)

[3]

Sloth, N. M., 2004. Lysin og treoninforsyning til slagtesvin. Meddelelse nr. 659, Landsudvalget for Svin.

[4]

Sloth, N. M., 1998. Slagtesvinefoder med reduceret kvælstofindhold og forhøjet indhold af livsvigtige aminosyrer.  Meddelelse nr. 379, Landsudvalget for Svin.

[5]

Sloth, N. M., 2005 Indhold af leucin og protein i smågrisefoder. Meddelelse nr. 689, Landsudvalget for Svin.


Institution: Dansk Svineproduktion

Forfatter: Per Tybirk, Niels Morten Sloth

Udgivet: 6. juni 2008

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Ernæring