20. marts 2009

Notat Nr. 0911

Injektion skal ske i nakken

Behandling af svin med injektionsmedicin skal altid ske i nakken og dette uanset, om midlet gives under huden eller i muskulaturen. Eneste udtagelse er injektion af jern- og vitamin-præparater til pattegrise, der må gives under huden i lyskefolden.

Behandling af svin med injektionsmedicin skal altid ske i nakken og dette uanset, om midlet gives under huden (subkutant) eller i muskulaturen (intramuskulært). Eneste udtagelse er injektion af jern- og vitaminpræparater til pattegrise, der må gives under huden i lyskefolden.

Injektioner skal ske i nakken, for at eventuelle skader efter en behandling lettere kan observeres og udrenses af kødkontrollen på slagteriet. Samtidigt afgrænses det område på dyret, som kødkontrollen skal undersøge, hvis der opstår mistanke om kanylerester eller fejlmedicinering (medicinrester i kødet).  

Ingen udtagelse for AcuShot

Injektorudstyret AcuShot er et nyt produkt på det danske marked, der gør det muligt at injicere væsker ved hjælp af trykluft og uden brug af kanyler. Når medicinen indgives med trykluft, er der ingen risiko for at kanyler knækker og efterlader kanylerester i kødet. Man kan derfor fristes til at tro, at AcuShot må anvendes til injektioner andre steder end i dyrets nakke – f.eks. i bagparten på en so, hvor det ofte er nemmere at behandle, når soen står i boks.

InfoSvin/lun0911a1762.tif

InfoSvin/lun0911b1761.tif

Billedetekst: Injektion under huden (subkutant) og injektion i muskulaturen (intramuskulært) skal på svin foretages i nakke så tæt bag ørerne som muligt. Anvendelse af AcuShot er ingen undtagelse (foto tv. Anders Holm, billede nr. 1762 og foto tv. Chemvet, billede nr. 1761).

Behandlinger andre steder end i nakken er dog ligeså ulovlig ved anvendelse af AcuShot som ved anvendelse af kanylesprøjter. Årsagen er blandt andet omtalte hensyn til kødkontrollen på slagteriet. Samtidigt kan kanylefri injektion ligesom andre behandlingsmetoder, forårsage skader i muskulaturen. Der er således ikke plads til bekvemmeligheder, selvom der anvendes AcuShot.


Institution: Dansk Svineproduktion

Forfatter: Christian Koustrup Frandsen

Udgivet: 20. marts 2009

Dyregruppe: Diegivende søer, Drægtige søer, Golde søer, Orner, Pattegrise, Polte, Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Management, Sundhed/Veterinært