6. april 2009

Notat Nr. 0914

Rapport fra studietur til England

Den engelske svineproduktion foregår i langt højere grad end i Danmark på friland. Branchen som helhed er præget af, at svineproduktionen er halveret i de seneste 10 år. Det er svært at tiltrække nye medarbejdere og investeringer i nye prod

Den engelske svineproduktion foregår i langt højere grad end i Danmark på friland. Branchen som helhed er præget af, at svineproduktionen er halveret i de seneste 10 år. Det er svært at tiltrække nye medarbejdere og investeringer i nye produktionsanlæg, og udvikling af produktionen som helhed, er inde i en negativ spiral. Ganske få firmaer sidder på en meget stor del af produktionen. Kontraktproduktion, hvor landmænd betales et fast beløb for at passe andre firmaers grise i egne stalde, er vidt udbredt.

I 2008 er der blevet produceret 9,05 mio. svin, hvilket tal er lidt lavere end i 2007, hvor tallet var 9,3 mio. og man forventer en yderligere nedgang til 8,7 mio. i 2009.

Strukturudviklingen er længere fremme i UK end i Danmark. Der har ikke været fikserede søer i England siden 1999. 40 pct. (172.000) af søerne er frilandssøer og 60 pct. (258.000) er indendørssøer. Gennemsnitsstørrelsen på en indendørsbesætning er 200 søer, mens en udendørsbesætning i gennemsnit har 600 søer. Der praktiseres ofte tre ugers drift og der produceres i gennemsnit ca. 20,1 slagtesvin pr. årsso (DK = 24,5).

92 pct. af hangrisene bliver ikke kastreret. Der testes ikke for lugten i kødet, da det er for dyrt og der primært kun produceres til hjemmemarkedet, hvor forbrugerne ikke går meget op i om kødet lugter!

Den gennemsnitlige daglige tilvækst var i 2006 på 650 gram (DK = 861). Det er forbrugerne, der holder gang i frilandsproduktionen, men fremadrettet forventes det at frilandsproduktionen må reduceres på grund af skærpede miljøkrav.

Normal skolegang i England er indtil det 17. år, hvor man det sidste år får en erhvervsintroduktion. Der findes ingen landmandsuddannelser, så viden inden for dette felt opnås ude i besætningerne og ofte foregår det fra far til søn. Det er svært at tiltrække arbejdskraft til svineproduktionen, da det ikke giver prestige. Lønnen er heller ikke høj - 18.000 £ pr. år, hvor en chauffør til sammenligning får 32.000 £ pr. år.

Der er ikke bygget eller investeret i stalde af betydning over de sidste mange år, så bygningsmassen er generelt nedslidt. Investering i nye bygninger kan kun dårligt forrentes. Gruppen så et byggeri med 4.800 stipladser med fuldspaltegulv af plast og naturlig ventilation til en kostpris på 1,2 mil. £, svarende til ca. 2.500 kr. stiplads.

På Bedfordia Farming (kontraktproduktion 25.000 søer), som gruppen besøgte, havde man to forskellige avlsstrategier (Hampshire og Pietrain) til produktion af slagtesvin på de to gårde - Highfiels og Arnoe. Et stort ønske er dog at få lov til at købe Duroc fra Danmark, på grund af de gode avlsegenskaber.

I England er der ikke et nationalt sundhedsprogam med regulære besøg. Dyrlægebesøg foregår normalt én gang i kvartalet og sundhedsrapport skrives én gang årligt.

* * * * *

Klik her for at læse den fulde rapport "Svineproduktion i UK".


Institution: Dansk Svineproduktion

Forfatter: Ib Dahl Jensen

Udgivet: 6. april 2009