10. marts 2010

Nulpunktsanalyse for biogasanlæg baseret på ren husdyrgødning

Konklusion

Anbefalingen er:

Skal biogasproduktion være en sund forretning, skal tilskuddet være højere – 38 øre mere end i dag før målet i Grøn Vækst kan nås.

I regeringens Grøn Vækst pakke prioriteres vedvarende energi, heriblandt biogasproduktion, højt. Det skyldes, at biogas er et af de mest omkostningseffektive tiltag, når det gælder reduktion af CO2. I dette spil har landbruget en stor rolle som energileverandør, idet op mod 50 pct. af husdyrgødningen i Danmark skal anvendes til energiformål i 2020.

Skal bioproduktionen udbygges, som det er forudsat i Grøn Vækst, er der ikke nok, at produktionen løber rundt. Der skal ske en markant udbygning. Hvis halvdelen af husdyrgødningen skal sendes gennem biogasanlæg, vil det kræve massive investeringer. Disse penge kan kun tiltrækkes, hvis der er udsigt til en ordentlig forrentning.

Det nuværende tilskud er på 76,2 øre pr. kWh for el produceret på biogas. På et anlæg, som får tilført 800 tons biomasse dagligt, skal tilskuddet være 1 kr. pr. kWh, før der ikke er underskud. Skal der komme en sund forretning ud af biogasproduktion, skal tilskuddet være 1,14 kr. pr. kWh. Det betyder, at der i realiteten er brug for 38 øre ekstra i afregningen.

Videncenter for Svineproduktion har analyseret økonomien i biogasanlæg, som alene er baseret på brug af husdyrgødning til fremstilling af biogas. Analysen er en nulpunktsanalyse og er et udtryk for, hvilket tilskudsniveau, der er brug for, for lige at få biogasproduktionen til at løbe rundt.

Analysen er blot en målestok for, hvad der skal til for at sætte gang i udbygningen af biogasanlæg. Det betyder ikke, at det er el-området, der skal bære hele reguleringen. Biogas producerer både el og varme, og det er oplagt at regulere i begge sektorer for at fremme biogasproduktionen.


Udgivet: 10. marts 2010