4. maj 2010

Notat Nr. 1016

Fast gulv er ikke driftsikkert for alle svineproducenter

Nye afprøvninger giver ikke et klart og entydigt svar på hvordan svineri undgås i slagtesvinestier med fast gulv. Som alternativ til fast gulv anbefales drænet gulv i lejearealet.

Projekt ”Fast gulv uden svineri” startede i 2007 og er nu ved at blive afrapporteret. Med baggrund i udtalte problemer med svineri er der lavet en tværgående analyse af omfanget af svineri i 10 slagtesvinebesætninger.

Analysens hovedresultat blev, at halvdelen af besætningerne havde så udtalte problemer med svineri, at der i perioder var søle i lejearealet i 10 - 50 procent af alle stier. Den anden halvdel af besætningerne havde relativt få problemer med svineri.

Trods brug af bedste viden var det ikke muligt at opnå en stifunktion, som ud fra et etisk og dyrevelfærdsmæssigt synspunkt var acceptabel i alle besætninger.

Fagligt kan der på baggrund af projektet ikke entydigt rådgives om, hvordan svineri undgås på et fast gulv i lejearealet. Det er kun muligt at anvise løsninger, som delvist afhjælper svineriproblemerne.

Ved valg af systemer med fast gulv i lejearealet skal påregnes risiko for i perioder dagligt at skulle foretage manuel rengøring af lejearealet. Det vurderes, at merarbejdsforbruget til manuel rengøring af 10 procent af stierne i tre sommermåneder er 0,68 minut pr. gris pr. dag svarende til en meromkostning på 1,8 kr. pr. slagtesvin ved en timeløn på 160 kr. pr. time.

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram og har Projekt ID: DSP09/10/64 samt journalnr.: 3663-D-08-00281 og 3663-D-09-00351.

Logo med Støttet af Fødevareministeriet og EU


Baggrund

Projekt ”Fast gulv uden svineri” ved slagtesvin startede i 2007 og afrapporteres i 2010. I dette projekt blev der afprøvet en række teknikker i slagtesvinestalde med henblik på at mindske svineri på det faste gulv. I de 10 besætninger blev følgende afprøvet i perioden 2007-2010:

  • Supplerende luftindtag
  • Belægningsgrad
  • Højtrykskøling
  • Gulvudsugning
  • Gulvkøling
  • Demonstration med fokus på at mindske svineri ved forbedret klimastyring.

Ud over at afprøve en række teknikker til at mindske svineri på det faste gulv, blev der i projektet også vurderet omfang af svineri på det faste gulv i lejearealet.

Med baggrund i udtalte problemer med svineri er der lavet en tværgående analyse af svineri i 10 slagtesvinebesætninger for at vurdere, hvad der er acceptabelt i henhold til dyreværnslovens krav om, at grise skal have adgang til et tørt lejeareal.


Materiale og metode

I de 10 besætninger, der indgik i projekt ”Fast gulv uden svineri”, blev der foretaget en detaljeret registrering af svineri jævnfør registreringsmetode beskrevet i appendiks A. Eksempler på henholdsvis rene og tilsvinede stier er vist i figur 1.

De registrerede data er efterfølgende opgjort og statistisk behandlet på følgende tre måder:

  • Andel af svineri på det faste gulv
  • Antal behandlingskrævende stier
  • Andel af stier med søle i hele lejearealet

Resultaterne er dels opgjort i forhold til de enkelte teknikker anvendt til at reducere svineri, dels som et gennemsnit af både forsøg og kontrol set over året.

I nærværende notat er der er kun beregnet det gennemsnitlige niveau for antal stier med søle i hele lejearealet på tværs af alle grupper indenfor hver besætning. Analysen er opgjort i forhold til det kvartal registreringen af stifunktion er foretaget. Effekten af de enkelte teknikker afrapporteres særskilt i løbet af 2010.

[PageBreak]
  
Figur 1. Eksempel på slagtesvinestier, hvor det faste gulv i lejearealet er henholdsvist rent og tilsølet.

Resultater og diskussion

Tabel 1. Procent stier med søle i hele lejearealet er angivet som gennemsnit af alle grupper i hver af de 10 besætninger. Registreringerne er fordelt på de kvartaler, hvor de er foretaget. Besætning 4 er endnu ikke gjort op, men vurderes at ligge på niveau med besætning 3.

Besætning 1. kvartal 2. kvartal 3. kvartal 4. kvartal

1

 

26

16

8

2

 

22

23

24

3

1

0

8

4

4

 

 

 

 

5

 

 

1

0

6

1

1

1

1

7

4

2

14

4

8

5

7

55

36

9

 

3

4

0

10

 

4

20

7


Som det fremgår af den tværgående analyse vist i tabel 1 var der en stor variation i graden af svineri, og nogle besætninger havde i perioder alvorlige problemer med svineri. Der ses generelt de største problemer med svineri i tredje kvartal, der indeholder de varmeste sommermåneder, juli og august.

I forlængelse af projektet blev det ydermere vurderet, hvad der var dyrevelfærdsmæssigt acceptabelt med hensyn til svineri. Det gælder specielt registrering af søle i hele lejearealet.

Ifølge dyreværnskrav hedder det [1]: ”Svin skal have adgang til et fysisk og temperaturmæssigt behageligt lejeareal, der er tilstrækkeligt drænet og rent, og som gør det muligt for alle dyrene at ligge ned samtidig.” I praksis betyder det, at grisenes lejeareal skal være fri for svineri og i tilfælde af svineri, skal det rengøres mindst en gang dagligt.

Som det fremgår af tabel 1, havde halvdelen af besætningerne i nogle kvartaler 10 - 50 procent med søle i hele lejearealet, hvilket både arbejdsmæssigt og dyrevelfærdsmæssigt er uacceptabelt. Ligeledes skal man være opmærksom på, at en forudsætning for opnå lav ammoniak- og lugtemission ved delvist fast gulv er, at det faste gulv friholdes for svineri [2],[3].

Vælger man som svineproducent en slagtesvinestald med fast gulv i lejearealet, skal man således påregne risiko for i perioder med svineri dagligt at skulle foretage manuel rengøring af lejearealet.

Tidsforbrug til manuel rengøring af 10 procent af stierne vurderes at være ca. en halv time pr. 1.000 stipladser.

Hvis der foretages manuel rengøring i en sommerperiode på 3 måneder og dette fordeles det på 4 hold slagtesvin, svarer det til et gennemsnitligt merarbejdsforbrug på 0,68 minut pr. gris pr. dag eller en meromkostning på 1,8 kr. pr. slagtesvin ved en timeløn på 160 kr. pr. time.


Konklusion

Den tværgående analyse af 10 besætninger i projekt ”Fast gulv uden svineri” viste, at halvdelen af alle slagtesvineproducenter ikke kunne opnå en stifunktion i stier med fast gulv i lejearealet, som ud fra et miljømæssigt, etisk og dyrevelfærdsmæssigt synspunkt var acceptabelt.

Fagligt kan der på baggrund af projektet ikke entydigt rådgives om, hvordan svineri undgås på et fast gulv i lejearealet. Det er kun muligt at anvise løsninger, som delvist afhjælper svineriproblemerne.

Ved valg af systemer med fast gulv i lejearealet skal påregnes risiko for i perioder dagligt at skulle foretage manuel rengøring af lejearealet.

Det vurderes, at merarbejdsforbruget til manuel rengøring af 10 procent af stierne i tre sommermåneder er 0,68 minut pr. gris pr. dag svarende til en meromkostning på 1,8 kr. pr. slagtesvin ved en timeløn på 160 kr. pr. time.

Som alternativ til fast gulv anbefales drænet gulv i lejearealet.


Referencer

[1]

Bekendtgørelse om beskyttelse af svin. Bekendtgørelse nr. 323 af 6. maj 2003

[2]

Riis, A.L., 2006: Standardtal for lugtemission fra danske svinestalde om sommeren. Meddelelse nr. 742, Videncenter for Svineproduktion.

[3]

Normtal for husdyrgødning 2009-10

[PageBreak]

Appendiks A

Vurderingen af stifunktion er fokus rettet på den tredjedel af stien, hvor lejearealet er placeret. Svineri er blevet registreret ud fra følgende skema, se figur 1.

Figur 1. Registrering og opgørelse af svineri i grisenes lejeareal.

Illustration Illustration
 

Opgørelse af procent svineri i lejeareal

Ved denne opgørelse er de forskellige koder tillagt følgende værdi:

Kode 1 - feltet er tørt = 0,0 %
Kode 2 - feltet er fugtigt = 12,5 %
Kode 3 - svineri op til ¼ af feltet = 12,5 %
Kode 4 - svineri op til ½ af feltet = 37,5 %
Kode 5 - svineri op til ¾ af feltet = 62,5 %
Kode 6 - søle i feltet = 100 %

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Poul Pedersen

Udgivet: 4. maj 2010

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø, Klima og miljø