17. december 2010

Notat Nr. 1040

Afregning af dansk genetik i Tyskland

Orientering om afregningsforhold for svin med dansk genetik slagtet i Tyskland – baseret bl.a. på oplysninger fra besøg på Max Rubner Institute, Institute für Sicherheit und Qualität bei Fleisch, Kulmbach, Tyskland.

Sammendrag

I Tyskland har de tyske slagterier hidtil hovedsagelig anvendt enten Fat-O-Meater eller AutoFOM som måleudstyr til at klassificere svin.

Med Fat-O-Meater måles en kødprocent, som typisk indgår i en prismaske, hvor der betales et tillæg, såfremt kødprocnten overstiger 56 %. Allerede ved en kødprocent på 58 % betales dog ikke yderligere tillæg. Svin med dansk genetik, der har en middelhøj kødprocent, er i høj grad blevet leveret til slagterier, der anvender Fat-O-Meater, da Fat-O-Meater-prismasken har passet godt til kødprocentniveauet for svin med dansk genetik (Denne genetik udgør ca. 20 % af de svin der slagtes i Tyskland). For svin med høj kødprocent (f.eks. svin med Pietrain genetik, som udgør 60 % af de svin der slagtes i Tyskland) er Fat-O-Meater prismasken ikke optimal, da der ikke betales yderligere tillæg ved kødprocenter over 58 %. Denne type svin er derfor i højere grad blevet leveret til slagterier, der anvender AutoFOM. 

Med AutoFOM måles delstykkevægtene (rent kød) for skinke, kam og bov samt totalvægt af brystflæsk og kødprocent for brystflæsk, og disse data indgår i den AutoFOM-prismaske, der afregnes efter. Denne prismaske kan udnyttes bedre af svin med høje kødprocenter (svin med Pietrain genetik) end af svin med middelhøj kødprocent (svin med dansk genetik).

I de seneste måneder har flere af de store tyske slagterier overgået til at anvende AutoFOM og dermed en Autofom-prismaske, hvilket har betydet at svin med dansk genetik ikke længere i samme omfang klassificeres med Fat-O-Meater (og afregnes efter en Fat-O-Meater-prismaske). Dette forhold har været til ulempe for svin med dansk genetik i Tyskland.

Max Rubner Instituttet i Tyskland har for nylig afsluttet det videnskabelige arbejde med at opdatere de udstyr/klassificeringsformler, der anvendes ved klassificering af svin i Tyskland herunder til bl.a. AutoFOM. De nye formler forventes at blive taget i brug ca. 1. april 2011.

Det vurderes, at de nye opdaterede formler for AutoFOM – bortset fra visse tilpasninger af AutoFOM-prismaskerne – ikke vil indebære forskydninger i, hvordan svin med dansk genetik vil blive klassificeret (og afregnet) ved brug af AutoFOM i forhold til svin med Pieatrain-genetik.


Forfatter: Jesper Larsen, Eli V. Olsen

Udgivet: 17. december 2010