1. marts 2011

Notat Nr. 1104

Uanmeldt kontrol af DanAvls KS-stationer - Januar 2011

Der er gennemført uanmeldt kontrol af Hatting-KS afd. Aalborg, Horsens, Odense, og Viborg samt Ornestation Mors 1 og 2. Hatting-KS, Horsens afd. havde for mange sæddoser med for lavt indhold i henhold til ”Regler for avl, drift og smittebeskyttelse for KS-stationer”.

Sammendrag

Resultatet af kontrollen viste, at fire ud af 16 sædportioner fra Hatting-KS afdeling Horsens indeholdt for få sædceller i forhold til gældende regler. Doserne i kontrollen omfatter sæd fra alle racerne med både højt og lavt indeks.

Den uanmeldte kontrol blev gennemført den 2. januar 2011 og omfattede Hatting-KS afdeling Aalborg, Horsens, Odense og Viborg samt Ornestation Mors 1 og 2.

Kontrollen blev gennemført, ved at ansatte fra Videncenter for Svineproduktion i forbindelse med et uanmeldt besøg udtog sædportioner til kontrol. Der blev udtaget sædportioner fra Landrace, Yorkshire og produktionssæd for at få et bredt udsnit af KS-stationens produktion.


Baggrund

Alle DanAvls KS-stationer er underlagt regler for produktion af sæddoser [1]. Reglerne omfatter bl.a. kvalitetskontrol af sæden, hvordan sæden skal fortyndes, samt mængden af sædceller pr. færdigproduceret sæddose.

For Landrace- og Yorkshire-sæd skal 95 pct. af doserne indeholde mere end 2,1 mia. motile sædceller og det tilstræbes, at ingen doser indeholder færre end 1,8 mia. motile sædceller. For sæddoser med anden sæd end Landrace og Yorkshire skal 95 pct. af doserne indeholde mere end 1,75 mia. motile sædceller og det tilstræbes, at ingen doser indeholder færre end 1,5 mia. motile sædceller. Dette bliver overvåget i en egenkontrol, hvor KS-stationerne hver uge indsender sæddoser til kvalitetskontrol i VSP’s forsøgslaboratorium. Derudover bliver der lejlighedsvis gennemført uanmeldt kontrol af KS-stationerne, hvor VSP-ansatte udtager sæddoser til kontrol.

Den uanmeldte kontrol beskrevet i dette notat blev gennemført den 2. januar 2011 og omfattede Hatting KS afdeling Aalborg, Horsens, Odense og Viborg samt Ornestation Mors 1 og Mors 2.


Materiale og metode

Den uanmeldte kontrol blev gennemført den 2. januar 2011, ved at sædportioner blev udvalgt af en ansat fra Videncenter for Svineproduktion i forbindelse med et uanmeldt besøg.

Kontrollen blev udført for Hatting-KS afdeling Aalborg, Horsens, Odense og Viborg samt Ornestation Mors 1 og 2.

Der blev indsamlet sædportioner fra henholdsvis Yorkshire, Landrace og andet sæd, for at få et bredt udsnit af KS-stationens produktion (se tabel 1).

Alle sædportionerne blev analyseret i VSP’s forsøgslaboratorium med en standardiseret metode til måling af indholdet af sædceller pr. sædportion [1]. Antallet af sædceller pr. sædportion blev analyseret med NucleoCounter SP100. Indledningsvis blev 1,00 ml sæd overført til en prøvekop. Efterfølgende blev der tilsat 10,00 ml Reagent S100 (Chemometec A/S, Allerød, Danmark). Med en SP1 Casette (Chemometec A/S) blev der opsuget en prøve af den fortyndede sæd fra prøvekoppen. Prøven blev analyseret med SP100. Resultatet af antal sædceller pr. ml blev automatisk beregnet (læs mere om beregningen nedenfor). Hvis indholdet af motile sædceller pr. sædportion var under 2,1 mia. for Landrace og Yorkshire og 1,75 for andre racer, blev analyserne gennemført som en dobbeltbestemmelse.

Til beregning af antal sædceller pr. sædportion blev sæddosens indhold vejet og korrigeret, således at fortyndet sæd vejer cirka 1,02 gram pr. ml. I beregning af antal sædceller pr. sædportion blev resultatet korrigeret i henhold til VSP’s standard for koncentrationsmåling af sæd. Denne korrektion, som er standard for måling af sædkoncentrationen, betyder, at resultatet fra SP100 blev forhøjet med 7,2 pct.

Data blev analyseret deskriptivt ved anvendelse af Statistical Analysis System (SAS) version 9.2. For analyse af, om KS-stationerne har overholdt grænserne for indhold af sædceller pr. sædportion, er anvendt estimat for fordeling af data ud fra en antagelse om, at data er binomialfordelt. Det er beregnet, om fordelingen af sædportioner under 95 pct. grænsen i henhold til reglerne kunne være tilfældig.


Resultater og diskussion

I ”Reglerne for avl, drift og smittebeskyttelse” er der fastsat grænser for, hvad indholdet af sædceller pr. sædportion skal være. For Landrace og Yorkshire skal 95 pct. af sædportionerne indeholde mere end 2,1 mia. motile sædceller og for alle andre typer er grænsen på 1,75 mia. motile sædceller. Prøver med indhold under denne grænse benævnes ”5 pct. prøver”.

Resultaterne viste, at alle sædportioner, undtagen fire sædportioner fra Hatting-KS afdeling Horsens, indeholdt mere end ovenstående grænser. Fire ud af i alt 16 prøver fra Horsens lå under de ovennævnte grænser (se tabel 1). Grænsen for antallet af 5 pct. prøver er dermed ikke overholdt for Hatting-KS afdeling Horsens (p<0,05). For andre KS-stationer var antallet af 5 pct. prøver acceptabelt (p>0,05). Der var ingen prøver under dumpegrænsen. Figur 1 og 2 viser en grafisk fremstilling af indholdet i sædportioner fra de forskellige KS-stationer.

[PageBreak]

Tabel 1. Oversigt over antal af sædportioner udtaget fra hver KS-station samt fordelingen af antal sædportioner med et indhold større eller mindre end grænsen for 5 pct. prøverne. Tabellen omfatter analyser af såvel Landrace, Yorkshire samt andre racer.

KS-stationAntal sædportioner udtagetFordeling af sædportioner over og under grænsen
- Landrace Yorkshire Andet I alt Antal sædportioner med indhold større end 5 pct. grænsen 5 pct. prøver
Aalborg 5 6 5 16 16 0
Horsens 6 6 4 16 12 4
Odense 6 4 6 16 16 0
Viborg 6 6 2 14 13 1
Mors 1 8 7 3 18 17 1
Mors 2 8 8 2 18 18 0


Figur 1. Grafisk fremstilling af indholdet af motile sædceller                         Figur 2. Grafisk fremstilling af indholdet af motile 
(mia. pr. portion) for Landrace og Yorkshire.                                                  sædceller (mia. pr. portion) for andet sæd.                

Konklusion

Det kan konkluderes, at Hatting-KS afdeling Horsens ikke har overholdt gældende regler for antallet af sædceller pr. portion, idet fire ud af 16 sædportioner lå under 5. pct. grænsen. De undersøgte doser i kontrollen omfattede sæd fra alle racerne med både højt og lavt indeks.

[PageBreak]

Referencer

  [1]  Hansen, C. (2009): Regler for avl, drift og smittebeskyttelse for KS-stationer. Videncenter for Svineproduktion.

Deltagere

Teknikere: Jens Martin Strager, Tommy Nielsen, Mogens Jakobsen, Erik Bach og Linda Sandberg, Videncenter for Svineproduktion.

Den uanmeldte kontrol er finansieret af KS-stationerne.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Marie Louise Pedersen

Udgivet: 1. marts 2011

Dyregruppe: Orner

Fagområde: Reproduktion