11. april 2011

Notat Nr. 1109

Hvem kan bruge anmeldeordningen

Det er nu muligt kun at anmelde nødvendige ændringer for at indfri lovkrav til løsgående drægtige søer i situationer med uændret dyrehold. Det gør at alle kan nå i mål inden 2013.

Ifølge den nye anmeldeordning må svineproducenterne nu foretage en række nødvendige og relevante ændringer så længe miljøbelastningen ikke øges. Modsat vil udvidelse af et dyrehold, nyetablering eller en gennemgribende renovering af en stald altid kræve fuld miljøgodkendelse af husdyranlægget.

Inden for denne ordning kan mange svineproducenter nu fastholde uændret sohold samtidig med, at der tillades en mindre tilbygning og/eller inddragelse af eksisterende bygninger for at imødekomme 2013 lovkravet til velfærd. Samtidigt er det muligt at justere i dyreholdets sammensætning samt bygge ny gyllebeholder inden for rammen af anmeldeordningen.

Dyrevelfærd: Tre situationer gør anmeldeordningen relevant:

  1. Husdyrbrug, der har en placering, hvor der ikke kan opnås ny miljøgodkendelse. Det er muligt at justere staldens indretning så 2013 kravet (dyrevelfærd) kan overholdes, selvom gældende afstandskrav til naboer (lugt) eller natur (ammoniak) ikke er overholdt. Både naturen og naboen vil opleve en uændret situation.
  2. Levetid af et eksisterende staldanlæg ønskes forlænget samt fastholdelse af et uændret husdyrhold. Det er relevant hvis ejer fx er +50 år og samtidigt har valgt en nedslidningsstrategi frem for udviklingsvejen.
  3. Situationer hvor fx finanskrisen her og nu umuliggør finansiering af en ønsket udvidelse. Første fase er tilpasning til eksisterende lovkrav vedrørende løsgående drægtige søer inden 2013. Udvidelsesprojektet gennemføres senere (kræver fuld miljøgodkendelse), når der igen er ro på de finansielle markeder.

Anmeldelse kontra godkendelse

Under anmeldeordningen kan kommunen ikke stille vilkår, og miljømæssigt må hverken naturen eller naboerne opleve en forværret situation. Det giver en mere snæver ramme, end hvis der er tale om en godkendelsessituation. Det betyder, at hvis der er behov for en mindre tilbygning, så skal det ske i retning væk fra naturen eller naboen så anlæggets nulpunkt ikke flyttes tættere på naturen (afstande mindre end 300 m) eller naboen (afstande mindre end 100 m).

Inden for svineområdet vil omlægning fra opstaldning i bokse til løsgående drægtige søer kræve flere m2 ved uændret sohold. Inden for rammen af denne ordning må ombygningen og/eller tilbygningen ikke dimensioneres større end til formålet, og er samtidigt begrænset til kun at opfylde de velfærdskrav som er indeholdt i lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte (2013 kravet).

Det er således tilladt at rydde inventar i eksisterende drægtighedsstald indrette til løsdrift inklusiv tilbygning af nødvendige ekstra m2 for at fastholde uændret sohold. Men hvis ønsket er at bygge en helt ny drægtighedsstald til alle de drægtige søer som erstatning for nogle gamle stalde eller, at man har brug for at bygge en ekstra faresektion, så kræver det en miljøgodkendelse. Alternativet til anmeldeordningen vil således altid være en fuld miljøgodkendelse.

Betingelser ved bygningsudvidelser i forhold til anmeldeordningen:

  1. Bygningsudvidelsen sker alene ved ændringer af eller bygning af nyt staldanlæg i umiddelbar tilknytning til eksisterende staldanlæg.
  2. Tilbygningen eller ændringen fremstår i samme byggestil som det eksisterende staldanlæg, hvortil der sker en tilbygning eller ændring, herunder i ydre byggematerialer, farver og taghældning.
  3. Der er begrænsning af bygningsbredde og bygningshøjde i forhold til eksisterende staldes højde og bredde.
  4. Opførelse af nye staldanlæg sker i umiddelbar tilknytning til eksisterende staldanlæg (evt. via forbindelsesgang).
    5. Muligt at forlænge/sammenkoble gyllekanaler ind i bygningsudvidelsen for at opfylde velfærdskravene.

Skift i dyretyper

Via en anmeldelse kan man nu justere i sammensætningen af slagtesvin, smågrise eller søer. Det er relevant i situationer med et faldende eller uændret antal dyreenheder. Ved justering af dyreholdet må der ikke foretages bygningsmæssige ændringer af staldanlæggene (tilbygning eller renovering), som vil kræve godkendelsespligt. Inventaret må gerne udskiftes og anmeldelsen af skift i dyretype kan kombineres med de tidligere omtalte velfærdsændringer, således at den form for mindre tilbygninger kan gennemføres uden godkendelsespligt.

Ved skift i dyretyper må der ikke sker en forøget miljøpåvirkning (kvælstof- og fosforudskillelse, lugtemission samt ammoniakemission).

Det giver følgende begrænsninger:

  1.  Slagtesvin og smågrise har større lugtemission pr. DE end søer. Det gør at 1 DE sohold ikke kan byttes lige over med 1 DE slagtesvin eller smågrise (det er nemmere at gå fra slagtesvin til søer). Lugtmæssigt vil fx 1 DE sohold rundt regnet svare til ca. 0,75 DE slagtesvin.
  2. Skift i dyretype skal holdes inden for eksisterende bygningsmæssige ramme, og der må kun være tale om udskiftning af inventar. Hvis der ændres i gulvkonstruktion (gødningssystem) udløser det krav om miljøgodkendelse. Det er dog muligt at udskifte spaltegulvselementer med fast eller drænet gulvelementer, og kan som tidligere beskrevet kombineres med ændringer som følge af nye lovkrav til dyrevelfærd.
  3. Hvor store skift i dyretype det er muligt vil afhænge af den enkelte situation.
  4. Endvidere er det muligt at skifte fra svin til dyregruppen af drøvtyggere (kvæg, geder, får og andre drøvtyggere samt heste).

Særlige forhold vedrørende tilbygning og landskabelige forhold

For at håndtere en bygningsudvidelses landskabelig påvirkning præciserer og indsnævrer bekendtgørelsen hvad der er muligt inden for rammen af anmeldeordningen. Som alternativ vil altid kunne overvejes en fuld miljøgodkendelse.

Støtte af Fødevareministeret og EU

Præcisering fra bekendtgørelsen:

  1. Ændringen eller udvidelsen må ikke medføre væsentlige ændringer i eksisterende terræn, og skal placeres i umiddelbar tilknytning til hidtidige bebyggelsesarealer på den ejendom, hvor byggeriet opføres.
  2. Ændringen eller udvidelsen skal fremstå i samme byggestil som det eksisterende staldanlæg. hvortil der sker en tilbygning eller ændring, herunder i ydre byggematerialer, farver og taghældning.
  3. Bygningsbredde af ændringen eller udvidelsen må ikke overstige det eksisterende staldanlægs bredde med mere end 5 procent, dog maksimalt 2 meter.
  4. Bygningshøjde, herunder taghøjde, af ændringen eller udvidelsen må ikke overstige det eksisterende staldanlægs højde med mere end 1,5 meter.

Den beskrevne præcisering vil af mange blive tolket meget snævert i forhold til hvad der reelt er muligt. Det er derfor aftalt med Miljøstyrelsen, at der midt i maj 2011 vil blive udsendt en vejledning om denne problemstilling.

Indtil Miljøstyrelsens vejledning er udsendt, har vi for at give vidsyn i vedlagte bilag A illustreret en række overordnende situationer, som vurderes at ligge inden for rammen af anmeldeordningen. Bemærk at illustrationerne ikke er målfaste, og at der ikke er vurderet forhold vedrørende terræn.

Det skal bemærkes, at mange svinebedrifter ofte er udviklet i flere etaper (knopskydning), hvorfor den eksisterende bygningsmasse kan være meget spraglet. Endvidere er mange gamle stalde ofte kun 10-12 m brede, hvilket er en udfordring, hvis disse skal omlægges fra boksopstaldning til løsdrift. Her er det muligt at finde inspiration i bilag A.

Ved omlægning fra boksopstaldning til løsgående drægtige søer vil der ved uændret sohold arealmæssigt være behov for at udvide drægtighedsstalden 25-40 pct. Det reelle antal m2 vil afhænge af det valgte staldsystem.

 

De miljømæssige krav, som beskrevet ovenfor er angivet i bekendtgørelse nr. 291 og trådte i kraft 10. april 2011.

[PageBreak]
      

    
      
Figur 1. Eksempel med smalle bygninger og hvor anlægget er udviklet via knopskydning. Disse situationer vurderes at ligge inden for rammen af anmeldeordningen, men det vil være Miljøstyrelsens vejledning som vil være gældende, når denne udsendes i maj 2011. Bemærk at illustrationer ikke er målfaste, og at der ikke er vurderet forhold vedrørende terræn.
[PageBreak
     '
   
Figur 2. Eksempel med brede bygninger. Disse situationer vurderes at ligge inden for rammen af anmeldeordningen, men det vil være Miljøstyrelsens vejledning som vil være gældende, når denne udsendes i maj 2011. Bemærk at illustrationer ikke er målfaste, og at der ikke er vurderet forhold vedrørende terræn.
 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Bent Ib Hansen

Udgivet: 11. april 2011

Fagområde: Stalde og Miljø