18. juli 2011

Notat Nr. 1123

Nye krav til bedrifter der anvender forblandinger eller tilsætningsstoffer

Der er sket opstramninger med hensyn til kravene om skriftlighed i forbindelse med HACCP-landbrug. Således skal der foreligge en skriftlig risikovurdering og arbejdsplan pr. forblanding eller tilsætningsstof der anvendes.

Sammendrag

Der er sket opstramninger med hensyn til kravene om skriftlighed i forbindelse med HACCP-landbrug. Således skal der foreligge en skriftlig risikovurdering og arbejdsplan pr. forblanding eller tilsætningsstof der anvendes. Videncenter for Svineproduktion har udarbejdet eksempler på risikovurderinger og arbejdsplaner for flere hyppigt anvendte produkter. Desuden er der lavet skabeloner der gør det lettere at lave yderligere risikovurderinger og arbejdsplaner for andre produkter.

Ovenstående er kun aktuelt, hvis du anvender forblandinger og/eller rene tilsætningsstoffer. Dette skal indberettes til Plantedirektoratet via Gødnings- og Husdyrindberetning, hvor man skal svare ”ja” eller ”nej” på spørgsmålet om anvendelse af forblandinger eller tilsætningsstoffer. I den periode på året, hvor der ikke kan indsendes ændringer før gødningsregnskabet er indberettet, skal registrering som HACCP-landbrug ske ved, at der svares ”ja” til at der anvendes forblandinger/tilsætningsstoffer, og som dokumentation anvendes et skærmprint af indberetningen. Din bedrift bliver dermed registreret som såkaldt HACCP-landbrug.

Du skal desuden indføre kvalitetssikring efter HACCP-principperne.

Krav om risikovurdering og arbejdsplan

Ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger er der krav om, at der udarbejdes en skriftlig risikovurdering og en arbejdsplan for hvert enkelt tilsætningsstof eller forblanding. Videncenter for Svineproduktion har udarbejdet eksempler på risikovurderinger og arbejdsplaner for flere hyppigt anvendte produkter, disse findes i tabel 1.

Alle dokumenter og vejledninger findes på LandbrugsInfo > Tværfaglige emner > Fødevaresikkerhed > Branchekode.

Tabel 1. Oversigt over eksempler på risikovurderinger samt arbejdsplaner udarbejdet af Videncenter for Svineproduktion. Ved at klikke på de markerede links åbnes de ønskede filer hos Landbrugsinfo.dk.

Beskrivelse Eksempel på risikovurdering Eksempel på arbejdsplan
Anvendelse af benzoesyre i tørfoder Risikovurdering - link Arbejdsplan - link
Konserveringsmidlet myresyre tilsat til vådfoder Risikovurdering - link Arbejdsplan - link
Brug af forblanding med E-vitamin og selen i høst Risikovurdering - link Arbejdsplan - link
Brug af tilsætningsstoffet Bioplus®2B til diegivende søer Risikovurdering - link Arbejdsplan - link
Brug af tilsætningsstoffet Bactocell® til slagtesvin Risikovurdering - link Arbejdsplan - link
Tilsætningsstoffet Levucell®SB 10 ME til søer Risikovurdering - link Arbejdsplan - link

Eksemplerne er tilgængelige i word-format, således at de kan rettes til, så de passer til den enkelte besætning. Ved brug af andre forblandinger eller tilsætningsstoffer findes skabeloner, som også kan downloades, se tabel 2.

Tabel 2. Oversigt over skabeloner til brug ved udarbejdelse af risikovurderinger og arbejdsplaner. Ved at klikke på de markerede links åbnes de ønskede filer via Landbrugsinfo.

Skabelon til risikovurdering Skabelon til arbejdsplan
Skabelon – link Skabelon - link

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Thomas Sønderby Bruun, Else Vils

Udgivet: 18. juli 2011

Fagområde: Ernæring, Management