13. oktober 2011

Notat Nr. 1130

Næringsstofindholdet i forskellige sojaproteinprodukter adskiller sig fra afskallet sojaskrå

På baggrund af analyserede partier af forskellige sojaproteinprodukter og afskallet sojaskrå er der blevet udarbejdet nye tabelværdier for produkterne. Det anbefales at lade disse nye tabelværdier indgå ved foderoptimeringer.

Afprøvningen viste, at indholdet af tørstof, råprotein, EFOS, EFOSi, FEsv og aminosyrer i sojaproteinprodukter i mange tilfælde adskilte sig fra indholdet i afskallet sojaskrå. Der blev udarbejdet nye tabelværdier for produkterne HP 300, HP 200, AlphaSoy PIG 530, AGB-Soja, Vilosoy, AlphaSoy PIG 600 samt afskallet sojaskrå, og disse bør anvendes ved optimering af foderrecepter fremover.

I afprøvningen blev der indsamlet 8 prøver af hvert sojaproteinprodukt og 12 prøver af afskallet sojaskrå (6 stk. fra DLG og 6 stk. fra DLA Agro). Alle prøver, der blev udtaget, stammer fra forskellige partier. Prøverne af sojaproteinprodukter blev dels indsamlet ved producenterne af produkterne, dels ved aftagere af produkterne (foderstoffirmaer og svineproducenter). Prøverne blev efterfølgende analyseret af Eurofins Steins Laboratorium for indhold af næringsstoffer.

Det er vigtigt at være opmærksom på de forskelle, der er mellem sojaproteinprodukterne og afskallet sojaskrå, når der optimeres. Alene tørstofindholdet har meget stor indflydelse på energiniveau og råproteinindhold i varen. Procesbehandlingen ved produktionen af sojaproteinprodukterne kan være årsag til, at der var et lavere indhold af visse aminosyrer, specielt lysin, methionin, cystin og arginin, i flere af de analyserede sojaproteinprodukter. 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram og har Projekt ID: VSP09/10/51 samt journalnr.: 3663-D-09-00354.

 

 

 

Logo med Støttet af Fødevareministeriet og EU

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Thomas Sønderby Bruun, Niels Morten Sloth, Else Vils

Udgivet: 13. oktober 2011

Fagområde: Ernæring