23. november 2011

Notat Nr. 1131

Benchmarking af varmeforbrug

Notatet indeholder vejledende tal for det typiske energiforbrug til varme i nye velisolerede svinestalde. Tallene kan bruges til benchmarking af varmeforbrug samt til f.eks. dimensionering af gyllekølingsanlæg.

I nærværende notat er der beregnet tal for det forbrug af varme, man kan forvente i nye velisolerede svinestalde. Disse vejledende tal kan bruges i forbindelse med dimensionering af gyllekølingsanlæg, men også bruges til at vurdere, om man har et fornuftigt energiforbrug til varme i sin svineproduktion. Ligesom en række andre væsentlige indsatsfaktorer i svineproduktionen, bør varmeforbruget i en svineproduktion også registreres. Har man et energiforbrug, der væsentlig overstiger de angivne forbrug, kan det anbefales at få sit ventilations- og varmeanlæg gennemgået. De væsentligste årsager til et for højt varmeforbrug er først og fremmest for ringe styring af minimumsventilation og luftfugtighed, men andre parametre kan også spille ind.

Beregningerne er gennemført for Miljøstyrelsen, der i forbindelse med udarbejdelsen af teknologibladet for køling af gylle i so- og smågrisestalde i 2011 ønskede at inddrage en oversigt over det typiske forbrug af varme.


 


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Poul Pedersen

Udgivet: 23. november 2011

Fagområde: Stalde og Miljø