21. december 2011

Notat Nr. 1136

Dansk svineproduktions konkurrenceevne 2010

Den danske svineproduktion er nødt til at forbedre konkurrenceevnen i den primære sektor og i slagteri- og forarbejdningsdelen for at kunne klare sig på de internationale markeder.

Dansk svineproduktions konkurrenceevne er målt via rentabilitetsanalyser, dvs. forholdet mellem afregningspris og produktionsomkostning i 2010, samt tidligere år, primært via samarbejdet i InterPig gruppen. InterPig er i 2010 repræsenteret af 11 EU-lande samt Brasilien, Canada. USA er ikke repræsenteret, men USA data er indsamlet og brugt i InterPig`s beregningsmodel.

I 2010 var der kun rentabilitet i svineproduktion i USA og Brasilien, mens Spanien, UK og Danmark var tættest på ligevægt mellem produktionsomkostninger og afregningsprisen. Rentabiliteten i Danmark var -0,43 kr. pr. kg, mens der var positiv rentabilitet i brasiliansk og amerikansk svineproduktion på hhv. 2,41 kr. pr. kg og 0,87 kr. pr. slagtekrop i 2010.

De danske produktionsomkostninger pr. kg slagtekrop i 2010 var 10,36 kr. pr. kg. Frankrig havde med 10,16 kr. pr. kg den laveste produktionsomkostning indenfor EU InterPig området i 2010. Produktionsomkostningerne på det amerikanske kontinent var i 2010 ca. 2,2 kr. pr. kg lavere end i Europa. Danske svineproducenter fik i 2010, inklusiv efterbetaling, 9,93 kr. pr. kg slagtekrop. Denne afregningspris var en af de bedste i EU InterPig området.


I perioden 2005-2010 kommer ingen større europæiske svineproducerende lande ud med positiv rentabilitet. Rentabiliteten har i denne periode været mellem -0,5 til -0,67 kr. pr. kg slagtekrop i den gruppe af lande, som klarer sig bedst. Frankrig og Spanien har i denne periode haft en lidt bedre rentabilitet end Danmark, mens Danmark ligger bedre end Holland og Tyskland. Der er fortsat for stort udbud af svinekød i EU-området, og det påvirker rentabiliteten for områdets svineproducenter. Positiv rentabilitet for perioden 2005-2010, ses kun i Brasilien og USA, mens Canada har en negativ rentabilitet i perioden på -0,7 kr. pr. kg. Dette selvom Canada er en af verdens mest cost-effektive svineproducerende lande.

Konklusionen er, at dansk svineproduktion målt på produktionsomkostning, men også målt på rentabilitet, er konkurrencedygtig indenfor EU-området. Da dansk svineproduktion opererer på de internationale markeder, er der stadig behov for at forbedre konkurrenceevnen såvel i den primære sektor som i slagteri-/forarbejdningsdelen.

Datagrundlaget for notatet er InterPig 2010 resultater, inklusiv tidligere års resultater, med supplerende analyser.

TILSKUD

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden og har Projekt ID: VSP 09/10/76

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Michael Groes Christiansen

Udgivet: 21. december 2011

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Produktionsøkonomi