12. april 2012

Notat Nr. 1206

Indtjening og gældens indflydelse på bedriftens fremtidsmuligheder

Indtjening på den primære drift har større betydning for bedriftens udviklingsmuligheder end gældens størrelse. Rentabiliteten i investeringerne har afgørende indflydelse på indtjeningen.

Der er foretaget analyser på 430 regnskaber fra smågriseproducenter med 30 kg smågrise produktion, og 520 regnskaber fra slagtesvineproducenter fra perioden 2006-2010. Formålet var, med udgangspunkt i 2010-tallene, at undersøge effekten af indtjeningsevne og gæld på svineproducenternes økonomi under realistiske fremtidsscenarier. Hver produktionsgren er opdelt i fire grupper efter hvor stor deres gennemsnitlige gæld og resultat af primær drift pr. dyr var i perioden 2006-2010. Driftsresultatet korrigeret for en ejeraflønning på 300.000 kr. blev brugt som primære måleparameter.

Producenter med lav gæld og god indtjening fra driften har en robust økonomi. Disse producenter har generelt positive driftsresultater, og kan uden de store problemer klare en stigning i renteomkostningerne på 2 procentpoint.

Producenter med høj gæld og lav indtjening fra driften, er inde i en negativ spiral, hvor dårlig indtjeningsevne skaber øget gæld, og øget gæld skaber endnu dårligere bundlinje. Kombinationen med høj gæld og lav indtjening giver generelt negative driftsresultater. Hvis disse bedrifter ikke formår at øge indtjeningen til samme niveau som den bedste halvdel, kan de ikke komme ud af den negative spiral.

Producenter med høj gæld og god indtjening fra driften giver generelt positive driftsresultater når bytteforholdet er normalt, men de er væsentlig mere følsomme over for rentestigninger end producenter med lav gæld.

Producenter med lav gæld og lav indtjening fra driften, får generelt negative driftsresultater. Hvis disse bedrifter formår at øge indtjeningen til samme niveau som den bedste halvdel, er der generelt gode muligheder for bedriftens fremtidige økonomi.

Indtjeningen har større betydning end gælden for en bedriftsfremtidige økonomi, men gælden kan blive så belastende at der skal en unormal stor indtjening til for at servicere gælden.

Der er flere smågriseproducenter end slagtesvineproducenter der har en udfordring med høj gæld, og generelt kan slagtesvineproducenterne klare en højere rente end smågriseproducenterne.

Generelt har lav indtjening på den primære drift større betydning for bedriftens fremtidsmuligheder end gældens størrelse. Det er således afgørende, at der er rentabilitet i de investeringer der foretages. Bedrifter med høj gæld og god indtjening er dog mere rentefølsomme end bedrifter med lav gæld og god indtjening.

 

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Brian Oster Hansen

Udgivet: 12. april 2012

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi