8. maj 2012

Notat Nr. 1209

Porcin reproduktions- og respirationssyndroms betydning for produktivitet – et litteraturstudie

Ved akutte PRRS udbrud falder fravænnede grise pr kuld, og dødeligheden blandt smågrise og slagtesvin stiger. Desværre blev der ikke i litteraturen fundet undersøgelser over hvad det koster at have et stabilt PRRS sohold.

Litteraturstudiet havde til formål at anskueliggøre PRRS-infektions betydning for produktivitet og økonomi. Der blev ikke skelnet mellem hvilken type af PRRS, der ligger bag de enkelte undersøgelser, da det ikke altid er beskrevet.

Akutte udbrud af PRRS ser ud til at påvirke besætningernes produktivitet negativt i 4-6 måneder efter smitte/udbrud af sygdom. En dansk undersøgelse fandt dog, at produktiviteten var påvirket op til et år efter smitte. Fravænnede grise pr kuld falder med 2-3 grise pga. færre levendefødte og højere dødelighed. Blandt smågrise og slagtesvin ses en stigning i dødelighed (1-13 % -point) samt et fald i tilvækst.

Der blev kun fundet opgørelser over, hvad PRRS koster ved akutte udbrud/nysmitte og desværre ikke, hvad det koster på besætningens bundlinie at være PRRS positiv og have et stabilt sohold.  Men da der kun er nedgang i produktivitet 4-6 måneder efter smitte, må det formodes at besætningernes produktivitetsniveau vender tilbage til det normale, når soholdet stabiliseres.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Charlotte Sonne Kristensen

Udgivet: 8. maj 2012

Dyregruppe: Pattegrise, Slagtesvin, Søer

Fagområde: Sundhed