14. juni 2012

Notat Nr. 1214

Prisudvikling og sæsonudsving for smågrise og slagtesvin

Sæsonudsving i prisen på smågrise og slagtesvin er analyseret for perioden 2004-2011. For det tyske marked er der yderligere analyseret sammenhænge mellem prisudviklingen på smågrise, slagtesvin og foder.

Prisen på smågrise i Tyskland topper i gennemsnit ca. 4 måneder før prisen på slagtesvin. Det kunne derfor tyde på, at de tyske slagtesvineproducenter indregner de sædvanlige sæsonudsving i slagtesvinenoteringen i deres betalingsvillighed på smågrise.

Der er dog ikke noget der tyder på, at den historiske prisudvikling på smågrise, som ligger udover sæsonbetingede udsving, har nogen anvendelighed i forhold til at forudsige fremtidige ændringer i noteringen for svinekød.

Modelresultater for smågriseprisen antyder, at den høje smågrisepris i perioden januar til maj 2012, korrigeret for sæsonudsving, ikke afviger væsentligt fra hvad der kan forventes på baggrund af den aktuelle pris på svinekød tillagt forventet sæsonudsving.

Der er i Tyskland en forskydning på ca. 4 måneder fra indkøb af smågrisen til den slagtes. De normale sæsonudsving medfører faldende notering i løbet af oktober måned, og derfor er det også naturligt at smågriseprisen er faldende i juni måned.

De gennemsnitlige sæsonudsving i afregningsprisen har i Tyskland været på 1,75 kr. pr. kg, mens de i Danmark har været på 1,17 kr. pr. kg. De tyske sæsonudsving er således større end de danske, hvilket betyder at prisen i højsæsonen i Tyskland kan være lidt højere end den danske, uden at gennemsnitsprisen over hele året nødvendigvis bliver højere.




Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Morten Sindberg

Udgivet: 14. juni 2012

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi