4. oktober 2012

Notat Nr. 1225

Der er penge gemt i besætningerne

DB-tjek tallene viser, at der ofte ligger flere 100.000 kr. gemt som indtjeningspotentiale i besætningerne. Det gælder hele tiden om at blive bedre, der hjælper DB-tallene.

Benchmarking værktøjet, DB-tjek, giver svineproducenten en enestående mulighed for at måle sig med andre svineproducenter på udvalgte parametre, der alle påvirker dækningsbidraget pr. årsso, smågris eller slagtesvin. Det viser en artikel fra pjecen Produktionsøkonomi Svin 2012.

DB-tjek giver den enkelte svineproducent mulighed for at udpege relevante fokuspunkter, der kan øge indtjeningen i produktionen, for i svineproducentens hverdag gælder det ligesom i sportens verden om hele tiden, at kunne præstere bedre.

Der er en række mere eller mindre skjulte områder, hvor pengene gemmer sig. Artiklen peger bl.a. på:

  • Pattegrisedødelighed
  • Foderforbrug hos søer
  • Diverse omkostninger hos søer
  • Foderforbrug hos slagtesvin
  • Dødelighed hos slagtesvin
  • Udvejning til slagteri

Endelig giver DB-tjek de ansatte i svineproduktionen en fornemmelse af, at netop deres indsats gør en forskel, og de ser nødvendigheden af at ændre procedurer, når andre besætninger kan gør tingene bedre, end de selv gør.

TILSKUD

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet.

 

DOWNLOAD

Artikel: Find en halv mio. kroner


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Brian Oster Hansen

Udgivet: 4. oktober 2012

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Produktionsøkonomi