17. april 2013

Notat Nr. 1307

Håndtering af effekter af fytase, xylanase og syrer ved foderoptimering

VSP anbefaler, at der ikke bruges matrixværdier.

Fytase tilsættes for at frigøre fosfor fra fytat, hvilket øger fordøjeligheden af fosfor, kalcium, magnesium og divalente mikromineraler. Anvendelse af fytase har desuden små effekter på fordøjelighed af energi og aminosyrer, som minder om effekterne af xylanase og organiske syrer. I dette notat ses på effekter af fytase, xylanase og organiske syrer på aminosyre- og energifordøjelighed.  Forsøgene er ikke entydige, når man kombinerer produkterne, dvs. man kan ikke regne med, at effekterne af de tre typer tilsætningsstoffer er additive.

VSP fastholder anbefalingen fra notat 0243 [1] om ikke at indregne disse effekter af fytase på aminosyrer og energi (de såkaldte matrixværdier) i foderoptimeringen. Det anbefales desuden, at man heller ikke bruger matrixværdier for xylanase og organiske syrer. Årsagen er, at effekterne ikke kan kontrolleres - at de er små og usikkert bestemt - og heller ikke kan forventes at være additive på tværs af produkter.

Da forsøgene endvidere tyder på, at der er nogenlunde samme effekt af fytase og xylanase på aminosyre - og energiudnyttelse, vil det ikke påvirke foderets sammensætning, hvis man indregner disse sideeffekter, da man groft sagt måske kan spare 1-2 % aminosyrer pga. bedre fordøjelighed af aminosyrer - men så til gengæld skal bruge 1-2 % flere aminosyrer for at opnå balance mellem aminosyrer og energi, fordi der er højere energiindhold.

De nyeste normforsøg til smågrise og slagtesvin er gennemført med foder tilsat fytase og xylanase, og derfor kan man anføre, at normerne gælder for foder indeholdende disse enzymer.  Man vil således gå under norm, hvis man sænker aminosyreindholdet, fordi man indregner en effekt af enzymer alene på aminosyrefordøjeligheden.

Selv om VSP ikke anbefaler at indregne effekterne i foderoptimeringer og i deklarationer, vil foder tilsat organiske syrer og enzymer have en merværdi - sammenlignet med foder uden syre og/eller enzymer. Det forudsætter dog, at man ikke har reduceret indholdet af aminosyrer.  Syreeffekten kan være betydelig i smågrisefoder, men en syre som benzoesyre har også markant effekt i slagtesvinefoder.

Sideeffekten af enzymer forventes i typisk dansk foder at være 1-2 % bedre tilvækst og foderforbrug for fytase og xylanase hver for sig - og 2-3 % for foder med både xylanase og fytase - i forhold til foder med lavt indhold af naturlig fytase og helt uden tilsætning af disse enzymer.

For xylanase anbefales fortsat at indregne den kontrollerbare effekt på EFOSi.

 

Støtte af Fødevareministeret og EU

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram, og har aktivitetsnr. 051-400870 og juornalnr. 32101-U-12-00195.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Per Tybirk, Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 17. april 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise