17. april 2013

Nr. 1308

Nye aminosyrenormer til søer og slagtesvin

Konklusion

Anbefalingen er:

Normerne for lysin, methionin, treonin og tryptofan i diegivningsfoder er hævet 10 %. Normerne for aminosyrer til slagtesvin er generelt hævet ca. 4 %, råproteinkravet er sænket 8 % og kravet til tryptofan er øget fra 19 til 20 % af lysin.

Med baggrund i den stigende kuldstørrelse og deraf stigende mælkeydelse er det ud fra beregninger af behov til mælkeproduktion besluttet at hæve normerne i diegivningsfoder for lysin, methionin, treonin og tryptofan med 10 %. De øvrige aminosyrenormer til diegivende søer er tilpasset den procentvise andel af lysin, som anbefales af NRC i 2012. Undtagelsen er valin, hvor den hidtidige norm på 5,0 gram pr. FEso er uændret og dermed er valin i procent af lysin reduceret til 76 %. Ved at fastholde valin på 5,0 gram pr. FEso har det været muligt at fortsætte med et minimumskrav på 110 gram ford. råprotein pr. FEso og gennemføre ændringen for en merpris på kun ca. 2 kr. pr. 100 foderenheder og ved uændret miljøpåvirkning.

For slagtesvin er normerne revideret ud fra en beregning af det økonomiske optimum i det nyeste forsøg med aminosyrer og protein til slagtesvin. Da prisforholdet mellem frie aminosyrer og råprotein i de senere år har ændret sig markant, er det besluttet generelt at hæve alle aminosyrenormer med 4 %. Da kravet til tryptofan i procent af lysin samtidigt hæves fra 19 til 20 % begrundet i en ny fransk metaanalyse, stiger normen for tryptofan ca. 10 % udtrykt i gram pr. FEsv.  Det er desuden besluttet at sænke kravet til fordøjeligt råprotein med ca. 10 gram pr. FEsv.

Det reviderede normsæt finder du her.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 063-401160 samt journalnr.: 32101-U-12-00228.

 

Støtte af Fødevareministeret og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Per Tybirk, Niels Morten Sloth, Thomas Sønderby Bruun, Lisbeth Jørgensen, Gunner Sørensen

Udgivet: 17. april 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Søer

Fagområde: Ernæring