26. juni 2013

Notat Nr. 1317

Baggrund for nye aminosyre- og råproteinnormer til slagtesvin

Råproteinnormen er sænket 10 gram og aminosyrenormerne er hævet til slagtesvin. Ved foderoptimering skal kravene til alle essentielle aminosyrer derfor anvendes. Ved samme aminosyreniveau har 10 gram protein en værdi på ca. 3 kr. pr. 100 FEsv.

Normerne til slagtesvin for indhold af standardiseret ilealt fordøjeligt (SIF) råprotein er sænket ca. 8 % og normerne for de essentielle aminosyrer er hævet 4 %, dog er tryptofannormen hævet 10 %. Herved bliver normen for enhedsblandinger 7,7 g SIF lysin pr. FEsv og 1,54 g SIF tryptofan pr. FEsv.

Tryptofan er justeret fra 19 til 20 % af lysin, og justeringen er baseret på en samlet vurdering af en ny fransk metaanalyse baseret på 13 dosis-responsforsøg - samt sikkerheden på analyse af tryptofan.

Justeringen af protein- og aminosyreniveau er baseret på modelberegninger ud fra de seneste forsøg med aminosyrer i kombination med de forventede priser på protein og aminosyrer.  De nye normer er det økonomisk optimale niveau og medtager hensyn til gødningsværdi.

Justeringerne betyder, at indholdet af SIF råprotein ofte vil være højere end minimumsanbefalingen, når man skal overholde alle aminosyrenormerne – og minimumskravet for SIF råprotein fungerer derfor fremover mest som en sikkerhed mod fejl/mangler i foderoptimeringskravene vedr. aminosyrer. Ved foderoptimering skal kravene til alle essentielle aminosyrer anvendes, fordi det reducerede krav til minimum SIF råprotein betyder, at det ikke længere automatisk sikres, at der er nok af alle essentielle aminosyrer.

Det skal bemærkes, at foder, der har stort set samme niveau af begrænsende fordøjelige essentielle aminosyrer, ikke giver samme produktionsresultater, hvis der er forskel på indholdet af fordøjeligt råprotein:
Indenfor samme aminosyrekrav (f.eks. 7,7 g SIF lysin pr. FEsv) er foder med 10 gram lavere SIF råprotein pr. FEsv ca. 3 kr. mindre værd pr. 100 FEsv inkl. tabet i gødningsværdi, hvilket skal opvejes af lavere foderpris!

Normen for råprotein er således ændret, fordi de forventede prisforhold mellem fodermidlerne det næste års tid gør, at det kan betale sig på trods af en lille forringelse af kødprocent og foderudnyttelse. Besætninger med lavt gennemsnitsniveau af kødprocent, der leverer til Tican eller UK-ordningen, kan med fordel anvende 126-132 g SIF råprotein pr. FEsv.

 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr.: 063-401150 samt journalnr.: 32101-U-12-00228.

 

Støtte af Fødevareministeret og EU 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Morten Sloth, Per Tybirk, Ole Helverskov

Udgivet: 26. juni 2013

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring