9. juli 2013

Notat Nr. 1319

Miljøeffekt af fasefodring til søer

Anvendelse af fasefodring til søer reducerer både foderpris, ammoniakfordampning og fosforoverskud og effekten er størst ved 3-fasefodring.

Der er gennemført beregninger af økonomi og miljøeffekt af fasefodring ved traditionel 2-fasefodring med diegivningsfoder og drægtighedsfoder - og med en alternativ mulighed, hvor der anvendes en foderblanding tilpasset det forventede behov i løbeafdelingen, selv om der ikke er officielt vedtagne normer for en sådan blanding. Sidstnævnte blanding er indregnet både ved 2-fasefodring sammen med diegivningsfoder og ved 3-fasefodring sammen med diegivningsfoder og drægtighedsfoder.

Beregningerne er gennemført for både tør- og vådfoder, da der forudsættes højere proteinindhold og dårligere udnyttelse af tilsat fri lysin i vådfoder.

I beregningerne er anvendt aktuelle priser fra maj-juni 2013 og korn fra 2012 høst, og økonomien er derfor kun gældende ved disse priser.

Fasefodring sænker både ammoniakfordampning og fosforindhold i gødningen - og foderet bliver samtidigt billigere, mens gødningsværdien falder. Tabet i gødningsværdi er dog betydeligt mindre end besparelsen på foderprisen.

De to modeller for 2-fasefodring er stort set lige gode både i relation til økonomi og miljø - og der opnås reduktioner i ammoniakfordampning på 11-15 %, hvor de 15 % opnås ved vådfoder. Fosforindholdet i gødningen falder 7-8 %, hvilket reducerer overskuddet pr. ha med ca. 20 %. Der er 90-100 kr. pr. årsso til at betale for investeringen i ekstra silo og foderanlæg, der kan udfodre flere blandinger.

Ved 3-fasefodring øges miljøeffekten, så ammoniakfordampningen i forhold til fodring alene med diegivningsfoder falder ca. 16 % ved tørfoder og ca. 20 % ved vådfoder. Fosforindholdet i gødningen falder 10-11 % og fosforoverskuddet pr. ha falder ca. 28 % ved gennemsnitlig fosforoptagelse i afgrøderne. Anvendelse af 3- fasefodring medfører en besparelse i forhold til 2-fasefodring på 35-45 kr. pr. årsso med de anvendte prisforudsætninger, men kræver i de fleste tilfælde større investering end 2-fasefodring.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Promilleafgiftsfonden

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Per Tybirk

Udgivet: 9. juli 2013

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring, Klima og miljø