23. juli 2013

Notat Nr. 1320

Kanylefri injektion og vaccination

Kanylefri injektion kan fjerne helt risikoen for knækkede kanyler ligesom det er mindre stresset for dyrene at blive ”stukket” på denne måde. Omvendt er der tekniske udfordringer forbundet med metoden i forhold til traditionel injektion.

Fordele ved kanylefri injektionsmetoder frem for traditionel injektion med sprøjte og kanyle omfatter elimination af risikoen for knækkede kanyler og risiko for selvinjektion af personalet, der skal håndtere sprøjten. Problemer med affald og håndtering af brugte kanyler forsvinder.

Velfærdsmæssigt udsættes dyrene for mindre stress og smerte ved injektion med kanylefri metoder.

Udbredelsen af kanylefri injektionsmetoder i svineholdet sker langsomt mest på grund af de store udgifter, der er forbundet med anskaffelse af udstyret, i forhold til anskaffelse af almindelige sprøjter og kanyler. Der kræves mere uddannelse af personalet, der skal håndtere kanylefri udstyr, ligesom der er flere krav til rengøring og vedligeholdelse.

Vaccination med kanylefri injektionsmetoder giver samme eller bedre antistofsvar sammenlignet med traditionel vaccination med kanyle.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden 75-420020.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Markku Johansen, Karen Bach-Mose

Udgivet: 23. juli 2013

Dyregruppe: Drægtige søer, Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Sundhed/Veterinært, Sundhed