23. august 2013

Notat Nr. 1324

DB-tjek slagtesvin

DB-tjek opgørelserne er analyseret for forklarende faktorer for dækningsbidrag og omkostninger over perioden 2004 til og med 2012. Der er fundet en række variabler, som har statistisk sikker indflydelse på DB pr. slagtesvin.

Analysen af DB-tjek for perioden 2004 til 2012 viser, at hjemmeblandere er dem, som opnåede det højeste dækningsbidrag. Hjemmeblandere med mineraler havde et dækningsbidrag, der var 36 kr. højere pr. produceret gris end indkøbere af færdigfoder. Hjemmeblandere med tilskudsfoder havde et dækningsbidrag, der var 24 kr. højere pr. produceret gris. Derudover viser analysen, at der var stordriftsfordele i slagtesvineproduktionen. Gruppen af store slagtesvineproducenter med over 8.000 producerede slagtesvin havde et højere dækningsbidrag på 17 kr. mere pr. gris end gruppen af små slagtesvineproducenter med under 5.000 producerede slagtesvin. Samlet havde en stor producent, som hjemmeblander, et dækningsbidrag, som var 56 kr. højere pr. slagtesvin end en lille producent, der indkøber foder.

Det er foderomkostningerne pr. kg tilvækst, som har størst betydning. Disse var hhv. 44 og 30 øre mindre hos hjemmeblandere med mineraler og hjemmeblandere med tilskudsfoder end indkøbere af færdigfoder. Derudover var der også lavere foderomkostninger hos de store producenter. De store producenter havde foderomkostninger, der var 21 øre lavere pr. kg. tilvækst end de mindste, og foderomkostninger der var 9 øre lavere pr. kg tilvækst end de mellemstore producenter.

Dødeligheden var lavere hos producenter med hjemmeblandet foder og hos store producenter med over 8.000 producerede slagtesvin om året. Producenter med vådfodringsanlæg havde en lavere daglig tilvækst end producenter med tørfoder. Derudover havde producenter med tilskudsfoder en lavere kødprocent.

tilskud

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af udgivelsen. Aktivitetsnr. 76. Journal nr. 32101-D-13-00584.

 

 

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Vejby Kristensen, Finn K. Udesen

Udgivet: 23. august 2013

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi