18. oktober 2013

Notat Nr. 1332

DB-Tjek sohold, 30 kg

DB-tjek opgørelserne er analyseret for væsentlige faktorer for dækningsbidrag og omkostninger over perioden 2006 til og med 2012. Der er fundet en række variable som har statistisk sikker indflydelse på DB pr. so.

Analyse af DB-tjek for perioden 2006-2012 viser, at sohold med SPF-status opnåede et dækningsbidrag der var 572 kr. højere pr. årsso end konventionelle sohold. Sohold med Myc-plasma havde et dækningsbidrag, der var 445 kr. højere pr. årsso end konventionelle sohold.

Hjemmeblandere der blander med mineraler, havde et dækningsbidrag som var 417 kr. højere pr. årsso og hjemmeblandere med tilskudsfoder, havde et dækningsbidrag, som var 325 kr. højere pr. årsso end besætninger med indkøbt foder. Samlet havde sohold med SPF-status og med hjemmeblandet foder et dækningsbidrag, som var 1.060 kr. højere pr. årsso end konventionelle sohold med indkøbt foder.

De væsentligste årsager til det højere dækningsbidrag er, foruden en højere pris, at sohold med SPF-status har flere levende fødte grise pr. kuld og derigennem flere fravænnede grise pr. årsso, samt lavere veterinære omkostninger. Det høje dækningsbidrag hos hjemmeblanderne skyldes lavere foderomkostninger. Foderomkostningerne hos hjemmeblanderne med mineraler og hjemmeblandere med tilskudsfoder er ca. 210 kr. lavere pr. årsso, end besætninger der indkøber færdigfoder.

Store smågriseproducenter med over 1.000 årssøer, havde et dækningsbidrag der var 506 kr. højere end små producenter med under 500 årssøer. Denne fordel skyldes især tillæg på salgsprisen.

Tilskud

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af udgivelsen. Aktivitetsnr. 76. Journal nr. 32101-D-13-00584.

Støtte fra Fødevareministeriet og EU

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Vejby Kristensen, Finn K. Udesen

Udgivet: 18. oktober 2013

Dyregruppe: Sohold

Fagområde: Produktionsøkonomi