30. oktober 2013

Notat Nr. 1334

Næringsindhold i korn fra høsten 2013

Væsentlige ændringer i forhold til 2012 er: Mere råprotein i vinterbyg, vårbyg og hvede samt mere fosfor i vinterbyg, men mindre i vårbyg, rug, triticale og havre. Der er knapt en foderenhed mere i vinterbyg, og to ekstra i vårbyg pr. hkg.

Koncentrationen af næringsstoffer i årets korn 2013 blev analyseret i vinterbyg, vårbyg, hvede (vinterhvede), rug, triticale og havre.

Ændringerne i råprotein, energi og fosfor samt kornets værdi til svinefoder i forhold til sidste års høst af byg og hvede i 2012 og flerårige gennemsnitsværdier for rug, havre og triticale er sammenfattet i nedenstående tabel.

Ændring af  Vinterbyg  Vårbyg  Hvede  Rug  Havre  Triticale 
Antal analyseenheder1  48  52  52  24  21  13 
Råprotein, %-enheder  +0,6  +0,4  +0,4  -0,2  +0,5  -0,3 
FEsv, FE/100 kg  +0,7  +2,3  -0,1
Fosfor, g/kg  +0,2  -0,1  0,0  -0,2 -0,3  -0,2 
Værdi, kr. pr. hkg korn  3,74  4,20  1,07  -1,04  1,25  -1,58 
1) Der er analyseret 14 prøver af henholdsvis vinterbyg, vårbyg og hvede til bestemmelse af energikoncentration.

 

Som noget nyt er der indsamlet og analyseret prøver af rug, triticale og havre for at opdatere de hidtidige tabelværdier for disse kornarter med hensyn til råprotein- og fosforkoncentration. Indsamlingen af alle kornprøverne foregik i samarbejde med de lokale svinerådgivningskontorer og syv forskellige foderstoffirmaer.

Det anbefales, at de flerårige gennemsnitsresultater fra tabel 5 til 10 anvendes til planlægning af næste sæsons tilskuds- og mineralfodersortiment.

Anbefalinger for antal analyser og anvendelse af egne analyseværdier i foderoptimering er beskrevet i særskilt afsnit i Manual for hjemmeblanding [4]. 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne. Aktivitetsnr.: 051-400870. Journalnr.: 32101-U-12-00195.

 

Støtte fra Fødevareministeriet og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Sønke Møller, Niels Morten Sloth, Thomas Sønderby Bruun

Udgivet: 30. oktober 2013

Fagområde: Ernæring