14. november 2013

Notat Nr. 1336

Samling af fem slagtesvinelokaliteter til én lokalitet - case

Økonomien forbedres ved at samle fem slagtesvinelokaliteter til én. Fremstillingsomkostningerne pr. kg slagtevægt leveret er beregnet til at falde med 58 øre. Dette skyldes lavere foderforbrug og dødelighed samt lavere foderpris og transportomkostninger.

Denne case omfatter en slagtesvinebedrift med produktion på fem slagtesvinelokaliteter, der samler produktionen på én lokalitet.

Analysen viser at slagtesvineproducenten kan mindske sine fremstilingsomkostninger med 58 øre pr. kg slagtevægt leveret. Bundlinjen forbedres med 48 kr. pr. slagtesvin ved at omlægge produktionen til én lokalitet.

De væsentligste forskelle skyldes lavere dødelighed, lavere foderpris, lavere foderforbrug og lavere transportomkostninger. Det koster til gengæld øgede kapitalomkostninger at erstatte fem ældre stalde, heraf tre lejede lokaliteter, med en ny stald.

Formålet med case undersøgelsen er at undersøge, om der findes økonomiske fordele ved at samle svineproduktion i færre/større produktionsenheder. Det er ikke formålet, at analysere effekten af en optimering af den nuværende drift.

Denne case analyse omhandler en konkret slagtesvinebedrift, hvor der er analyseret på økonomien i svineproduktionen. Konklusionen er foretaget på baggrund af rentabilitetsberegninger, hvor den nuværende drift sammenlignes med et scenarie med omlagt produktion.

Støtte af Fødevareministeret og EU


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Brian Oster Hansen

Udgivet: 14. november 2013

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi