6. december 2013

Notat Nr. 1339

Regneark til anmeldeordninger på svinebrug er opdateret til 2013-14 normtal

Regnearket kan bruges til at beregne de mulige ændringer og udvidelser under anmeldeordningerne for skift af dyretype (§ 31) og ved emissionsorienteret produktionstilpasning (§ 32 og § 33).

Regnearket er opdateret, så det nu kan regne med de nyeste normtal for svinegødning. Der er sket små justeringer i forhold til første version, herunder en bedre mulighed for at håndtere forskellige stalde i § 33, hvor udvidelsesmulighederne begrænses af fosfor ab lager.
 
Fanebladet til skift af dyretype (§ 31) regner med nyeste normtal både før og efter ændringen – og den aktuelle opdatering til nyeste normtal har kun lille betydning for mulighederne for skift af dyretype.

Fanebladet til § 32 ”Fulde stalde 1” vedrører udvidelser for grise over 25 kg og kan bruges for godkendelser givet fra august 2002 til december 2006. Udvidelse ifølge § 32 er uafhængig af de nyeste normtal, da denne paragraf alene er relateret til ændringen i definition af dyreenheder i 2010. Der er derfor fortsat mulighed for at udvide slagtesvineproduktionen med ca. 10 %, hvis der ikke er jord i fosforklasse 1-3 på bedriften – ligesom man kan udvide smågriseproduktionen, hvis afgangsvægten er over 25 kg.
 
Fanebladet til § 33 ”Fulde stalde 2” vedrører godkendelser efter 2007. For godkendelser givet fra januar 2007 til april 2011 vil det være muligt at øge slagtesvineproduktionen 5 % ved delvis fast gulv og 5,5 % ved drænet gulv – i begge tilfælde forudsat, at der ikke er jord i fosforklasse 1-3. Smågriseproduktion kan udvides med 4,5 %, mens soholdet ikke kan udvides.

Udvidelser baseret på stigende slagtevægt ved samme antal stipladser kan begrænses af krav til lugt, hvis der er naboer, som der skal tages hensyn til.

Normtallene forventes opdateret 1. oktober 2014, og denne opdatering vil enten øge eller mindske udvidelsesmulighederne ifølge § 33 afhængig især af fosforindholdet i foderet i 2013.

For detaljer omkring regnearket og disse anmeldeordninger henvises til notat nr. 1311.

Regnearket ligger på Videncenter for Svineproduktion’s hjemmeside under Services - Beregninger, men kan også downloades her.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Promilleafgiftsfonden.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Per Tybirk

Udgivet: 6. december 2013

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Klima og miljø