9. december 2013

Notat Nr. 1341

Optimal brug af antibiotika: Estimering af vægt for smågrise 7-30 kg.

Når man kender indsættelsesvægten og den daglige tilvækst hos smågrisene, så kan man beregne, hvor meget grisene vejer på et givent tidspunkt. Dette kan være en hjælp, hvis man skal behandle grisene med antibiotika.

Behovet for antibiotika-behandling i vand eller foder ligger ofte i vægtintervallet 7 kg til 30 kg. For at få en korrekt behandling af smågrise er der brug for metoder til en bedre bestemmelse (estimering) af grisenes vægt, end det øjemål som oftest anvendes i den praktiske hverdag. Regelmæssig vejning af alle grisene i smågrisestalden praktiseres ikke i mange besætninger. Ofte har man kun en indgangsvægt og en udgangsvægt. Notatet beskriver brug af vejehold i vægtintervallet 7 kg til 30 kg. I notatet er der desuden en række tabeller, der kan bruges som opslagsværk til hjælp i besætninger hvor man har E-kontrol, men vejehold ikke kan praktiseres. Når man kender grisenes daglig tilvækst og deres indgangsvægt kan tabellerne støtte til en mere præcis vægtestimering af grisene i forskellige uger efter indsættelse.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har aktivitetsnr: 079-370050 samt journalnr.: 3663-D-10-00459.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Karen Bach-Mose, Elisabeth Okholm Nielsen, Per Tybirk, Michael Groes Christiansen

Udgivet: 9. december 2013

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Management, Svineproduktionsøkonomi, Veterinært