Fra 2014 hæver de danske slagterier basisvægten 2-4 kg per gris. Den beregnede levende vægt vil derfor stige fra 107 til 110-113 kg (ved 113 kg er reel levendevægt dog kun 110 kg*), når grisene leveres til slagteriet. Samtidig skal grisene bruge op til 5-6 flere foderdage for at opnå optimal slagtevægt. Som følge af de flere foderdage vil det kræve 6 % flere stipladser at fastholde uændret antal producerede slagtesvin. Det vil sige, at der skal være ledig kapacitet i staldene – alt andet lige forventes eksporten af smågrise at stige yderligere.
Spørgsmålet er så, hvordan man vurderer et muligt tilladt produktionsomfang i forhold til, hvad der står i den oprindelige produktionstilladelse/miljøgodkendelse, når nu den beregnede levende vægt stiger 3-6 kg, og det at grisene samtidig har op til 5-6 flere foderdage. Her vil fortolkning afhænge af, hvornår man har fået sin produktionstilladelse eller godkendelse.
Download