29. januar 2014

Notat Nr. 1403

Udvidelse af fem slagtesvinelokaliteter - Case

Resultatet forbedres med 19 kr. pr. slagtesvin ved at udvide fem lokaliteter fra i gennemsnit 9.100 til 27.000 slagtesvin pr. lokalitet. Der kan primært spares penge på foder, løn og energi, mens det koster ekstra til miljø og kapital at udvide.

Denne case omfatter en slagtesvinebedrift med produktion på fem slagtesvinelokaliteter, hvor alle fem lokaliteter udvides.

Analysen viser, at slagtesvineproducenten kan mindske sine fremstillingsomkostninger med 28 øre pr. kg slagtevægt leveret, samtidig med at afregningsprisen falder med 5 øre pr. kg. Bundlinjen forbedres således med 19 kr. pr. slagtesvin ved at udvide produktionen.

Resultatet forbedres med 5,9 mio. kr., primært pga., at produktionen udvides fra i gennemsnit 9.100 til 27.000 slagtesvin pr. lokalitet på fem lokaliteter, en samlet udvidelse af bedriften fra 45.600 til 135.000 slagtesvin. Af den samlede forbedring skyldes de 3,4 mio. kr. alene, at produktionen er øget.

De væsentligste forskelle i resultat pr. slagtesvin skyldes lavere foderforbrug, lavere arbejdstidsforbrug og lavere energiforbrug. Transportomkostningerne er næsten uændrede, hvilket skyldes at sparet transport mellem lokaliteter bliver modsvaret af øgede omkostninger til bortskaffelse af gylle.

Det koster højere miljøomkostninger til luftrensning og øgede kapitalomkostninger at udvide produktionsanlæggene.

Formålet med case-undersøgelsen er at undersøge, om der findes økonomiske fordele ved at udvide slagtesvineproduktion til store produktionsenheder. Det er ikke formålet at analysere effekten af en optimering af den nuværende drift.

Denne case-analyse omhandler en konkret slagtesvinebedrift, hvor der er analyseret på økonomien i svineproduktionen. Konklusionen er foretaget på baggrund af rentabilitetsberegninger, hvor den nuværende drift sammenlignes med et scenarie med omlagt produktion.

Tilskud

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af udgivelsen. Journal nr. 32101-D-12-00547.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Brian Oster Hansen

Udgivet: 29. januar 2014

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi