18. marts 2014

Notat Nr. 1411

Business-cases ved at samle produktionen på færre anlæg

Her beskrives to reelle cases for at vurdere fordelene ved at samle produktionen på færre anlæg. Notatet kan bruges som inspiration ved udarbejdelse af udviklingsplan for en bedrift.

En følge at udviklingsorienterede landmænd løbende har opkøbt ejendomme, gør at mange i dag har deres slagtesvineproduktion spredt på op mod 10 produktionsanlæg.

Dette notat beskriver to reelle cases inklusiv miljøredegørelse for at vurdere stordriftsfordelene, hvis produktionen samles på færre anlæg. For hver case er regnet på forskellige strategi-scenarier for at sikre valg af bedste business-case. Individuelle forhold i de to cases gør, at både overvejelser og resultatet bliver meget forskelligt.

Brug dette notat som inspiration ved udarbejdelse af udviklingsplan for en bedrift, men hav fokus på, at individuelle forhold kan give meget forskellige planer og business-cases.

1. eksempel: Overvejelse om at samle slagtesvineproduktion på et anlæg:

  • Skrotning af stalde på 3 ejendomme med produktion af 36.000 slagtesvin (998 DE)
  • Etablering af nyt stort anlæg med produktion af 55.500 slagtesvin (1.542 DE)

Resultat: Stordriftsfordelen ved at samle produktion på et anlæg udgør 6,20 kr./slagtesvin. Etablering af nye og velindrettet slagtesvineanlæg gør, at der yderligere kan forventes et reduceret arbejdstidsforbrug svarende til 9 kr./slagtesvin.

Som alternativ til udvikling af slagtesvinehold blev vurderet en business-case for nyetablering af et sohold med 1.543 DE. Beregningerne giver langt fra nogen entydig rangering af hvilket investeringsobjekt, der er bedste business-case. Grundlæggende bærer smågrisescenariet den største risiko, først og fremmest som følge af, at der på det frie marked årligt skal sikres afsætning af op mod 185.000 smågrise. Modsat hvis markedet udvikler sig positivt, så opnås absolut højeste kapitalværdi i denne case. Personer med høj risikovillighed vil formentlig være tiltrukket af smågrisescenariet, mens personer som er mindre risikovillige forventeligt vil foretrække full-line slagtesvinescenariet.

2. eksempel: Slagtesvineproduktion samles fra 4 til 2 anlæg (på sigt):

  • Produktion omfatter alene smågrise- og slagtesvineproduktion på 4 anlæg.
  • På sigt skal der kun være produktion på to anlæg.
  • Et anlæg tæt på naboer har en rest levetid på 8 år. Der vurderes en straks-nedlukning.
  • Det anlæg, som skal udbygges, kræver yderligere OML-lugtberegning for at fastlægge det reelle behov for niveau af lugtreduktion.

Resultat: Hvis anlægget tæt på naboer straks-nedlukkes udgør offeromkostningen ca. ÷ 2,4 mio. kr. i tabt ”husleje”. Det svarer til ÷ 50 kr./gris i tabt husleje over 8 år. Det vælges at fastholde produktionen på dette anlæg i yderligere ca. 8 år.




Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Bent Ib Hansen, Michael Groes Christiansen

Udgivet: 18. marts 2014

Dyregruppe: Slagtesvin, Sohold

Fagområde: Produktionsøkonomi