12. maj 2014

Notat Nr. 1417

Opgørelse over omløber-undersøgelserne

Undersøgelser af sæd fra ornestationer i Danmark har vist, at der er antibiotikaresistente bakterier, bl.a. Proteus og Chlamydier, til stede i en mindre del af de færdige sæddoser, samt i forhuden på ornerne. Betydningen af disse fund kendes ikke.

Undersøgelser af råsæd og produktionssæd fra udvalgte ornestationer hos Hatting-KS og Ornestations Mors har vist, at der er antibiotikaresistente bakterier til stede i en mindre del af de færdige sæddoser, samt i forhuden på ornerne. Der er blandt andet fundet Proteus og hæmolytiske streptococcer. Der er endvidere påvist chlamydier i få prøver af råsæd. Betydningen af disse fund for omløberprocent og faringsprocent er ikke kendt for nuværende.

I slutningen af januar 2013 blev der ændret på indholdet af antibiotika i sædfortynderen. I stedet for den normale cocktail af amoxicillin/gentamycin blev der brugt gentamycin som eneste antibiotika i sæddoserne, da amoxicillin ikke længere kunne leveres. I foråret 2013 kom der flere henvendelser fra besætninger om forhøjede omløberprocenter. På baggrund af skiftet af antibiotikatype samt det øgede antal klager blev det besluttet at gennemføre to mindre undersøgelser. Del 1 var undersøgelse af forekomst af resistente bakterier i forhuden hos danske KS-orner. Del 2 var en undersøgelse af effekt af tre forskellige typer antibiotika i sædfortynderen.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Bianca Mathiasen, Claus Hansen, Bent Nielsen, Birgitta Svensmark

Udgivet: 12. maj 2014

Dyregruppe: Orner

Fagområde: Reproduktion