15. maj 2014

Notat Nr. 1418

Baggrund for næringsstofnormer til polte fra 30 til 140 kg

Der er på baggrund af litteraturgennemgang og modelberegninger udarbejdet nye næringsstofnormer til polte. Målet er at begrænse poltenes tilvækst i opvæksten og sikre, at der sker en større fedtaflejring end hidtil.

Der er indført nye normer for næringsstoffer til polte i opvækstperioden. Formålet med de nye normer er at sikre, at poltene ikke bliver for tunge ved løbning, og skal derved sikre, at poltenes tilvækst reduceres samtidig med, at fedtaflejringen øges, således at poltene ved løbning vil have en lavere vægt, men en højere fedningsgrad end ved de nuværende anbefalinger.

Målet er at kunne løbe poltene i anden brunst ved en alder på 230-250 dage og en vægt på 135-150 kg. På dette tidspunkt skal polten have mindst 12 mm rygspæk målt i P2.

De nye normer ledsages af anbefalede foderkurver, hvor den maksimale foderstyrke er øget til 2,7 FEsv/so pr. dag som følge af de reducerede normer for aminosyrer og råprotein pr. FEsv/so i intervallet 65-140 kg. Dog kan foderstyrken øges med yderligere 10 %, hvis der anvendes en slutblanding med 4,0 g st. ford. lysin pr. FEsv/so fra 105 til 140 kg.  Læs mere om de andre nye normer i dette notat samt i notat nr. 1413 og i 19. udgave af ”Normer for Næringsstoffer”.

Det forventes, at de nye normer ikke vil have negativ indflydelse på reproduktionen, og heller ikke på poltenes yverudvikling, som primært sker den sidste tredjedel af første drægtighed. Der er en lille risiko for, at kuldstørrelsen i første kuld kan blive reduceret marginalt, når poltene løbes ved en lavere vægt. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at rygspæktykkelsen er forøget, og er over 12 mm, da det forventeligt vil kompensere for en lavere vægt, og i øvrigt give en længere holdbarhed af polten som so. En eventuel lille nedgang i kuldstørrelsen i første kuld bør dog accepteres, da alt tyder på, at en lavere vægt og øget rygspæktykkelse ved løbning vil medføre en øget holdbarhed og dermed flere producerede grise pr. soliv.

Forud for fastlæggelsen af de nye normer er der udført et litteraturstudie, som skulle sikre, at de nye normer ikke ville få negative konsekvenser for poltenes kropssammensætning, yverudvikling, holdbarhed som søer, og kuldresultater set over flere kuldnumre. Derefter blev der udført modelberegninger for at fastlægge de niveauer af protein og aminosyrer i de forskellige vægtintervaller, som skulle sikre en øget fedtaflejring og begrænsning af tilvæksten. De nye normer blev efterfølgende behandlet og vedtaget i Normgruppen (repræsentanter for Aarhus Universitet, Københavns Universitet, den lokale svinerådgivning og Videncenter for Svineproduktion).

Projektet er støttet af Svineafgiftsfonden, aktivitetsnr. 063-401150.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Thomas Sønderby Bruun, Gunner Sørensen, Per Tybirk

Udgivet: 15. maj 2014

Dyregruppe: Polte

Fagområde: Ernæring