26. september 2014

Notat Nr. 1431

Vurdering af løsninger til vandmedicinering ved smågrise og slagtesvin

Gennemgang af fordele og ulemper forbundet med 6 forskellige tekniske løsninger til vandmedicinering viser, at der ikke er ét perfekt system, som opfylder alle krav til behandlingssikkerhed, dagligt overblik og brug samt arbejdsmiljø.

Denne vidensyntese viste, at der er fordele og ulemper forbundet med alle 6 forskellige skitserede løsninger til vandmedicinering. Der ikke er således ikke ét perfekt system, som opfylder alle krav til behandlingssikkerhed, dagligt overblik og brug samt arbejdsmiljø.

Når løsningerne til vandmedicinering blev vurderet ud fra et behandlingsmæssigt synspunkt, gav løsninger med en medicinblander pr. sektion give de bedste forudsætninger for både overvågning af forbruget og for altid at kunne anvende den optimale dosis og type af antibiotika. Øges kompleksiteten ved at udvide løsningen med medicinering på dobbeltstiveau, øges risikoen for betjeningsfejl og fejldosering, da der af og til vil skulle blandes meget små mængder stamopløsning. Til gengæld kompromitteres arbejdssikkerheden, når dunke med stamopløsning skal placeres på gangarealer eller i sektionerne i forhold til anlæg med centralt placeret medicinblander(e).

Ved to centrale rørstrenge er udfordringen, at der kun kan anvendes én slags antibiotika af gangen på tværs af alle sektioner, hvilket ikke nødvendigvis er tilstrækkeligt i alle besætninger. En tredje rørstreng vil øge anlæggets kompleksitet, men vil kunne give de fornødne muligheder for anvendelse af to typer antibiotika samtidig i hver sin sektion. De åbenlyse fordele ved flere centrale rørstrenge er, at arbejdsindsatsen er mindre, og at der er en betydelig bedre arbejdssikkerhed. Til gengæld er det umuligt at overvåge forbruget indenfor den enkelte sektion, hvis flere sektioner er i behandling samtidig. Dette er i princippet den største ulempe ved systemer med flere centrale rørstrenge. Da dosering af antibiotika fastlægges ud fra kilo levende gris, og da grise antages at have en vandoptagelse, som udgør en vis procentdel af deres kropsvægt, er enhver stamopløsning i princippet egnet til alle grise uanset vægt. Estimatet af det samlede antal kilo på stald på tværs af behandlingskrævende sektioner er meget vigtigt for at blande den korrekte mængde stamopløsning.

Renholdelse af vandsystemet er en væsentlig del af den daglige drift, og en gennemgang af lovgivningen på drikkevandsområdet viste, at det er vigtigt, at man som svineproducent sætter sig ind i reglerne omkring hindring af tilbagestrømning af vand fra ejendommen og ud på det øvrige vandledningsnet.

De seks løsninger til vandmedicinering af smågrise og slagtesvin blev alle vurderet af 5 dyrlæger og 5 svineproducenter ud fra deres erfaringer, og de blev alle bedt om at vurdere fordele og ulemper ved hver af de seks løsninger. Ud fra disse vurderinger samt telefoniske samtaler med både dyrlæger og svineproducenterne blev erfaringerne og vurderingerne samlet i denne vidensyntese.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Thomas Sønderby Bruun, Ken Steen Pedersen

Udgivet: 26. september 2014

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Sundhed