20. november 2014

Notat Nr. 1438

Hvad er din fremstillingspris på korn?

Foderomkostningerne er den største omkostning ved svineproduktion. Lavere foderomkostninger opnås hvis din fremstillingspris på korn er mindre end købsprisen på korn. Analysen handler om de faktorer der er afgørende for en lav fremstillingspris.

Brug driftsgrensopgørelsen til at se bundlinjen på kornproduktionen. En høj selvforsyningsgrad af korn stabiliserer foderomkostningerne, men fremstillingsprisen skal ligge under den langsigtede købspris på korn. Den gennemsnitlige fremstillingspris ligger omkring 150 kr. pr. hkg, når alle indsatsfaktorer skal aflønnes. Spredningen er stor, med få som ligger under 100 kr. pr. hkg og få som ligger over 200 kr. pr. hkg.

Udbyttet er den vigtigste faktor for fremstillingsprisen. Marker med et højt udbytte sænker omkostningerne pr. hkg. F.eks. har dem med et udbytte over 80 hkg, en fremstillingspris under 150 kr. pr. hkg. Derimod er det kun få som har en lav fremstillingspris på marker med et lavt udbytte.

Maskinomkostningerne og finansieringsomkostningerne i forhold til udbyttet, er også to faldgruber for fremstillingsprisen. Høje afskrivninger eller lang transport giver høje maskinomkostninger og jord med et lavt udbytte skal koste mindre end almindelig jord.

Download

Læs hele Notat nr. 1438

 


Aktivitetsnr.: 76
LD Journalnr.: 32101-D-13-00584

Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Vejby Kristensen

Udgivet: 20. november 2014

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Sohold

Fagområde: Produktionsøkonomi