19. december 2014

Notat Nr. 1443

Økonomi i kernemajs til svinefoder – Case 1

Case undersøgelse i FRATS besætning viser at der er 14 øre lavere FEsv-pris ved at bedriften dyrker kernemajs end vinterbyg på JB 3-4 jord. Der er et markant højere udbytte i kernemajs, men også øgede omkostninger til dyrkning, lagring og håndtering.

Formålet med casestudiet var at undersøge økonomien i at producere kernemajs til svinefoder. Data er landmandens egne tal fra regnskaber mv. samt oplysninger givet i interview.

Denne case omhandler en FRATS besætning, der dyrker kernemajs til slagtesvinefoder 30-100 kg. På bedriften fodres der med kernemajs iblandet tilskudsfoder og der udfodres med et spotmix foderanlæg.

Analysen viser, at svineproducenten har 14 øre lavere foderomkostninger pr. FEsv slagtesvinefoder, svarende til 28 kr. pr. slagtesvin ved at producere kernemajs. Foderomkostningerne er bedriftens samlede omkostninger til fremskaffelse af foder, inklusive dyrkning af afgrøder, salg af korn og køb af foder.

Kernemajs giver et nettoudbytte, der er 3.181 FEsv højere end vinterbyg, hvor der er let jord og lune varmeforhold. Udbytteforskellen betyder at kernemajs samlet er 51 øre billigere at fremstille pr. FEsv end vinterbyg.

Dyrkningsomkostningerne for kernemajs er 649 kr. højere pr. ha inklusive nettojordleje i forhold til dyrkning af korn, her er det især udsæd og gødning der er dyrere. Ved et gennemsnitsudbytte i majs, er meromkostningen til lagring, håndtering og blanderi af majs på 1.190 kr. pr. ha. Det er omkostninger til crimpning, ensilering og udtag med rendegraver der koster for majsen.

Majsen må højst koste 1,40 kr. pr. FEsv eksklusive udfodring viser foderoptimering ud fra en fremtidig kornpris på 125 kr. pr. hkg og en sojapris på 290 kr. pr. hkg. Da bedriftens fremstillingspris er på 1,28 kr. pr. FEsv eksklusive udfodring, er det fordelagtigt at producere majs til foder.

Download

Læs hele Notat nr. 1443

 

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Brian Oster Hansen

Udgivet: 19. december 2014

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Produktionsøkonomi