22. april 2015

Notat Nr. 1513

Normændringer til smågrise og slagtesvin 2015

Ændring af aminosyreprofil i normsæt til smågrise og slagtesvin giver mulighed for lidt lavere proteinindhold og foderpris. Der er desuden indført en 4 % højere norm for protein og aminosyrer til specialgrise (fx UK), hvor tillæg afhænger af kødprocent.

Normændringer smågrise

Nye forsøg i ind- og udland tyder på, at nogle af normerne for de sekundære aminosyrer i procent af lysin kan sænkes med minimal konsekvens for produktivitet, hvorved det vil være muligt enten at sænke proteinniveauet og dermed risikoen for diarré ved et givent lysinniveau eller at hæve lysinniveauet og produktiviteten ved et givent råproteinniveau.

Aminosyreprofilen til smågrise i normsæt og "skåne-anbefalingerne" justeres med følgende ændringer: 

Aminosyre Fra  Til 
St. ford. aminosyre  I procent af lysin
Leucin  102  100 
Fenylalanin  57  54 
Fenylalanin+tyrosin  111  100 

Derudover fastholdes normen for lysin med tilhørende ny aminosyreprofil til de nuværende vægtintervaller.

Normændringer slagtesvin

Aminosyreprofilen til slagtesvin justeres med baggrund i en nyligt afsluttet afprøvning samt en vurdering af behovet for fenylalanin og summen af fenylalanin + tyrosin ud fra profilen i proteinaflejring i kroppen og vækstrespons i smågriseforsøg. Samtidigt indføres en norm til besætninger, hvor øget kødprocent har ekstra værdi, fx leverandører til UK- og Antoniusgrise-ordningerne, som tager hensyn til den større konsekvens for disse leverandører af grise med lav kødprocent, herefter benævnt samlet under ”UK”-leverancer. Disse specialgrise udgør ca. 15 % af den samlede produktion. 

  Nuværende norm, 30-105 kg  Ny norm, 30-105 kg  Ny norm for UK, 30-105 kg 
  G ford./FEsv  % af lysin  G ford./FEsv  % af lysin  G ford./FEsv  % af lysin 
Råprotein 120  120    125   
Lysin  7,7  100  7,7  100  8,0  100 
Methionin  2,4  31  2,3  30  2,4  30 
Met + cystin  4,5  58  4,5  58  4,6  58 
Isoleucin  4,5  58  4,3  56  4,5  56 
Fenylalanin  4,7  61  4,2  54  4,3  54 
Fen+tyrosin  8,9  116  7,7  100  8,0  100 
Valin  5,4  70  5,2  67  5,4  67 

Den nye standardnorm forventes at give en gevinst på ca. 1 kr. pr. slagtesvin i gennemsnit primært forårsaget af besparelse på methionin, men også i nogle tilfælde en besparelse, fordi proteinindholdet kan sænkes helt til minimumsnormen på 120 gram ford. råprotein.

Anvendelse af UK-norm vil give højere foderpris, lidt højere kødprocent, lidt lavere foderforbrug og enten lidt højere gennemsnitlig slagtevægt eller flere producerede svin. For standardsvin er økonomien heri stort set neutral, mens der ved produktion af specialgrise med fokus på kødprocent, fx UK-svin vil være en gevinst på ca. 1 kr. pr svin eller 3-6 kr. pr. stiplads pr. år ved landsgennemsnitlig kødprocent.  Anvendelse af UK-norm er især relevant ved specialgrise med en gennemsnitlig kødprocent under 60, da man her får størst effekt i form af flere grise, som bevarer tillægget.

Da højere proteintildeling øger ammoniakfordampningen, anbefales det at bruge standardnormen til standardsvin.

Se det nye normsæt her på hjemmesiden


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Morten Sloth, Per Tybirk, Lisbeth Jørgensen, Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 22. april 2015

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Ernæring