Normændringer smågrise
Nye forsøg i ind- og udland tyder på, at nogle af normerne for de sekundære aminosyrer i procent af lysin kan sænkes med minimal konsekvens for produktivitet, hvorved det vil være muligt enten at sænke proteinniveauet og dermed risikoen for diarré ved et givent lysinniveau eller at hæve lysinniveauet og produktiviteten ved et givent råproteinniveau.
Aminosyreprofilen til smågrise i normsæt og "skåne-anbefalingerne" justeres med følgende ændringer:
Aminosyre | Fra | Til |
St. ford. aminosyre | I procent af lysin | |
Leucin | 102 | 100 |
Fenylalanin | 57 | 54 |
Fenylalanin+tyrosin | 111 | 100 |
Derudover fastholdes normen for lysin med tilhørende ny aminosyreprofil til de nuværende vægtintervaller.
Normændringer slagtesvin
Aminosyreprofilen til slagtesvin justeres med baggrund i en nyligt afsluttet afprøvning samt en vurdering af behovet for fenylalanin og summen af fenylalanin + tyrosin ud fra profilen i proteinaflejring i kroppen og vækstrespons i smågriseforsøg. Samtidigt indføres en norm til besætninger, hvor øget kødprocent har ekstra værdi, fx leverandører til UK- og Antoniusgrise-ordningerne, som tager hensyn til den større konsekvens for disse leverandører af grise med lav kødprocent, herefter benævnt samlet under ”UK”-leverancer. Disse specialgrise udgør ca. 15 % af den samlede produktion.
Nuværende norm, 30-105 kg | Ny norm, 30-105 kg | Ny norm for UK, 30-105 kg | ||||
G ford./FEsv | % af lysin | G ford./FEsv | % af lysin | G ford./FEsv | % af lysin | |
Råprotein | 120 | 120 | 125 | |||
Lysin | 7,7 | 100 | 7,7 | 100 | 8,0 | 100 |
Methionin | 2,4 | 31 | 2,3 | 30 | 2,4 | 30 |
Met + cystin | 4,5 | 58 | 4,5 | 58 | 4,6 | 58 |
Isoleucin | 4,5 | 58 | 4,3 | 56 | 4,5 | 56 |
Fenylalanin | 4,7 | 61 | 4,2 | 54 | 4,3 | 54 |
Fen+tyrosin | 8,9 | 116 | 7,7 | 100 | 8,0 | 100 |
Valin | 5,4 | 70 | 5,2 | 67 | 5,4 | 67 |
Den nye standardnorm forventes at give en gevinst på ca. 1 kr. pr. slagtesvin i gennemsnit primært forårsaget af besparelse på methionin, men også i nogle tilfælde en besparelse, fordi proteinindholdet kan sænkes helt til minimumsnormen på 120 gram ford. råprotein.
Anvendelse af UK-norm vil give højere foderpris, lidt højere kødprocent, lidt lavere foderforbrug og enten lidt højere gennemsnitlig slagtevægt eller flere producerede svin. For standardsvin er økonomien heri stort set neutral, mens der ved produktion af specialgrise med fokus på kødprocent, fx UK-svin vil være en gevinst på ca. 1 kr. pr svin eller 3-6 kr. pr. stiplads pr. år ved landsgennemsnitlig kødprocent. Anvendelse af UK-norm er især relevant ved specialgrise med en gennemsnitlig kødprocent under 60, da man her får størst effekt i form af flere grise, som bevarer tillægget.
Da højere proteintildeling øger ammoniakfordampningen, anbefales det at bruge standardnormen til standardsvin.