29. juni 2015

Notat Nr. 1521

Avlsmålsrevision 2015

De økonomiske vægte af egenskaberne i avlsmålet er revideret baseret på forbedringer i so- og slagtesvineproduktiviteten samt ændringer i produktionsomkostninger.

De økonomiske vægte i avlsmålet til brug i indeksberegningen er revideret baseret på opdaterede biologiske og økonomiske input fra blandt andet produktionsstatistikker til vores bio-økonomiske simuleringsmodel.

Den økonomiske vægt hæves for daglig tilvækst fra 0-30 kg, foderudnyttelse, kødprocent og slagtesvind og sænkes for daglig tilvækst fra 30-118 kg samt LG5. Der er kun en lille effekt af ændringerne på den samlede avlsfremgang. Det er hovedsageligt avlsfremgangens sammensætning, der er ændret for at maksimere profitten i en integreret svinebesætning. De økonomiske bidrag af avlsfremgangen for de forskellige egenskaber i avlsmålet er altså optimeret.

Der inkluderes ingen nye egenskaber i avlsmålet. Muligheden for at inkludere ornelugt i avlsmålet er blevet vurderet, men det er besluttet at afvente udviklingen. Dette skyldes, at det er uklart, hvilke(n) egenskab for ornelugt vi i givet fald skal vælge at selektere for, og det er p.t. ikke muligt at fastlægge en økonomisk værdi for ornelugt. Da avlsarbejde for en egenskab herudover altid vil koste fremgang for andre egenskaber, er det ikke hensigtsmæssigt at inkludere ornelugt i avlsmålet nu. Også andre avlsorganisationer i Europa står med denne problemstilling, og vi har derfor valgt at indgå i et samarbejde i fælles europæisk regi (EFFAB) med disse for samlet at kunne efterspørge en veldefineret målsætning for ornelugt til brug i avlssammenhæng.


Forfatter: Birgitte Ask

Udgivet: 29. juni 2015

Dyregruppe: Søer, Slagtesvin

Fagområde: Avl og genetik