15. september 2015

Notat Nr. 1530

Energiomkostninger i svineproduktionen

Slagtesvineproducenterne havde et merforbrug i forhold til normforbrug på 26 % for årene 2013-2014. Det samme merforbrug ses ikke hos smågriseproducenterne, da de lige netop brugte det beregnede normenergiforbrug over samme periode.

Energiforbruget for slagtesvine- og smågriseproducenter er sammenlignet med et beregnet normforbrug for perioden 2013 til 2014. Der indgik 131 slagtesvineproducenter for 2013 og 142 bedrifter for 2014, samt 89 sobedrifter for 2013 og 82 sobedrifter for 2014 i undersøgelsen. Bedrifternes energiforbrug blev sammenlignet med et normenergiforbrug, der er beregnet på baggrund af normtal fra MidtEnergi.

For både slagtesvine- og smågriseproducenter er der et overtal af hjemmeblandere i den gruppe med det største merenergiforbrug. Dog findes der ingen direkte sammenhæng imellem hjemmeblandere og merenergiforbrug. Det ses ligeledes for begge driftsgrene, at det beregnede normenergiforbrug er stort set ens på tværs af de fire fraktiler. Dermed er der ikke noget, der tyder på, at det er en specifik faktor som størrelse eller lignende, der forårsager overforbruget. Det gælder dog for både slagtesvine- og smågriseproducenter, at den gruppe, der har det højeste merenergiforbrug, samtidig har de højeste kapacitetsomkostninger. En del af dette er selvfølgelig forklaret ved, at omkostningen til energi er en kapacitetsomkostning, men disse gruppers omkostninger til specielt vedligehold og løn (inklusiv ejeraflønning), er højere end de resterende gruppers.

For smågriseproducenter ligner det, at normtallene er rimelige, da en bedrift med et gennemsnitligt forbrug af energi, præcist benytter normenergiforbruget. Dette er ikke tilfældet ved slagtesvin, hvor der findes et gennemsnitligt overforbrug på 26 % i forhold til normenergiforbruget.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Finn K. Udesen, Karsten Moosgaard Pedersen

Udgivet: 15. september 2015

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Produktionsøkonomi