5. oktober 2015

Notat Nr. 1531

Indsamling og analyse af 20 hollandske slagtesvineblandinger

I 20 indsamlede hollandske slagtesvinefoderblandinger var der i gennemsnit 2,5 FEsv mindre i foderet end deklareret.

Indholdet af energi i råvarerne efter det danske fodervurderingssystem, der regnes i FEsv, og det hollandske, der regnes i EW, er kun en smule forskellig. Indholdet af energi i en foderblanding til svin med en typisk råvaresammensætning vil derfor teoretisk være på samme niveau, uanset om der regnes i FEsv eller EW. 

For at belyse det faktiske energiindhold i hollandsk foder blev der indsamlet 20 foderblandinger til slagtesvin. 

Antallet af FEsv i de 20 hollandske foderblandinger, der er belyst enten ved kemisk analyse eller ved beregning ud fra råvaresammensætningen, forventedes at svare til det antal EW, der blev deklareret i de 20 foderblandinger. Dette var ikke tilfældet. Der var i gennemsnit 2,5 FEsv færre end det antal EW der var deklareret.  

Årsagen kan være en for optimistisk deklareret energimængde i EW, hvilket kan skyldes, at der i det hollandske system ikke er mulighed for at efterkontrollere energiindholdet ved hjælp af analyse. 

Indholdet af standard fordøjelige aminosyrer i de hollandske blandinger var forskellig fra dansk praksis og danske aminosyrenormer. Generelt var der et højere indhold af lysin og methionin i det hollandske foder, dette gjaldt især i slutblandinger til grise over 50 kg.  

Indholdet af standard fordøjeligt treonin i hollandsk slagtesvinefoder var derimod generelt lavere end i dansk slagtesvinefoder. I 11 ud af de 14 foderblandinger med kobberdeklaration var deklarationen ulovlig ifølge EU-forordning [1], idet navn og mængde af sporstof var anført, mens det ikke var tilfældet for mængden af tilsætningsstoffet.  

I fire ud af de 14 foderblandinger med kobberdeklaration var indholdet af kobber ulovligt højt og på et vækstfremmende niveau.  

De i alt 20 hollandske fuldfoderblandinger til slagtesvin blev indsamlet i en lang række besætninger i Holland. Foderblandingerne blev indsamlet af besætningsrådgiveren og hverken denne eller foderstoffirmaerne, der havde produceret foderet, havde kendskab til, at SEGES Videncenter for Svineproduktion stod bag indsamlingen. Foderet blev sendt til Danmark, neddelt til repræsentative prøver og analyseret af Eurofins Steins Laboratorium.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Jesper Poulsen, Per Tybirk

Udgivet: 5. oktober 2015

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring