7. oktober 2015

Notat Nr. 1532

Rentabilitet i dansk svineproduktion - september 2015

Rentabiliteten i svineproduktionen er et mål for, hvordan temperaturen er i erhvervet. I 2015 forventes der en negativ rentabilitet på 81 kr. pr. gris. Et begyndende fald i antal søer i EU giver håb om bedre priser i 2016 og fremefter.

Besætninger med gennemsnitlig produktivitet og priser har generelt en negativ rentabilitet. Besætninger med en produktivitet i gruppen bedste 25 % har med gennemsnitspriser haft positiv rentabilitet. Rentabiliteten i 2015 ser imidlertid ud til at blive særdeles dårlig, så selv de, der ligger i den bedste gruppe som gennemsnit får en negativ rentabilitet. Det betyder, at kun få procent af producenterne får positiv rentabilitet i 2015. I 2016 får gennemsnitsbesætningerne fortsat en større negativ rentabilitet, hvorimod der formentlig kommer balance i rentabiliteten for de bedste besætninger i 2016.

Fremstillingsprisen på en smågris eller et kg svinekød indeholder renter af hele den investerede kapital, afskrivninger, kontante kapacitetsomkostninger samt stykomkostninger. Fremstillingsprisen sammenholdes med smågriseprisen eller afregningsprisen og derved fremkommer rentabiliteten.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 7. oktober 2015

Dyregruppe: Integreret produktion, Sohold, Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi