30. maj 2016

Notat Nr. 1609

Introduktion af polte i PRRSV-besætninger

Polte, der er vaccineret mod PRRS-virus, udskiller ikke virus ved første løbning. Dette studie ændrer ikke ved anbefalingerne omkring karantænelængde i PRRS-besætninger, som stadig anbefales at være mellem 8-12 uger.

I dette veterinære speciale blev det vist, at polte, der var vaccineret mod PRRS-virus (PRRSV), ikke udskilte virus ved første løbning. Studiet fandt en tendens til en sammenhæng mellem brug af karantæne og det, at poltene var beskyttet af antistoffer mod PRRSV.

Studiet inkluderede 69 besætninger positive for PRRSV. Der blev taget 5 blodprøver fra løbeklare polte i hver besætning, og et spørgeskema vedrørende polterekrutteringsstrategi, vaccinationsstrategi m.m. blev udfyldt.

Blodprøverne blev analyseret for PRRSV ved RT-qPCR, ELISA og IPT.

Studiet viste, at poltene fra de deltagende besætninger ikke havde PRRSV i blodet (var viræmiske) ved første løbning, og at der var en lille del, som ikke havde dannet antistoffer mod PRRSV trods vaccination. Sidstnævnte kunne tyde på et svigt i vaccinationsproceduren i besætningerne. Desuden var det meget få besætninger, der reelt havde en optimal karantæne. En optimal karantæne blev defineret som en stald, der ikke delte luftrum med øvrige staldafsnit, havde separat indgang og kørte alt ind/alt ud.  På trods af at poltene ikke var viræmiske ved løbning, fører studiet ikke til ændringer i anbefalingerne vedrørende introduktion af polte i PRRS-positive besætninger.

Anbefalingerne er derfor stadig at immunisere poltene og så sætte dem i karantæne i minimum 8 uger og allerhelst 12.

Du kan læse hele specialet her.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Bonnie Edahl Hoelstad, Charlotte Sonne Kristensen, Mia Qvist Pawlowski, Charlotte Kristiane Hjulsager, Lise Kirstine Kvisgaard, Klara Tølbøll Lauritsen, Lars Erik Larsen

Udgivet: 30. maj 2016

Dyregruppe: Polte

Fagområde: Sundhed/Veterinært