13. oktober 2016

Notat Nr. 1622

Justering af anmelderegneark til 2016/17 normtal

Anmelderegnearket er justeret til nyeste normtal, som skal bruges fra 1. oktober 2016. I regnearket kan udvidelsesmuligheder ifølge § 31, § 32 og § 33 beregnes. Der kan laves betydelige udvidelser i uændrede stalde.

Opdatering af regler og regneark til 2016-17 normtal giver kun små ændringer, som her præsenteres ved et opdateret sammendrag til notat nr. 1536. Det opdaterede beregningsgrundlag skal bruges ved anmeldelser efter 1. oktober 2016.

Man skal være opmærksom på, at der p.t. ikke er klarhed med hensyn til, om anmeldeordningerne forsvinder, når den nye miljøregulering forventeligt træder i kraft 1. august 2017. Det kan dog godt give mening at gennemføre en anmeldelse, hvis man med en anmeldelse kan opnå den ønskede produktion, da det endnu er ukendt, hvor nemt og hurtigt eksisterende svineanlæg kan blive overført/konverteret til den nye regulering.

Regnearket kan beregne en række miljøparametre på basis af de nyeste normtal for svinegødning, det vil sige normtal 2016/17. Regnearket kan bruges ved forberedelse af anmeldelser ifølge Husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens § 31, § 32 og § 33 (anmeldeordningerne), idet man i regnearket hurtigt kan få overblik over mulighederne for ændring eller udvidelse i eksisterende stalde.

I fanebladet for § 31 er det muligt at sammenligne nudrift med en ønsket ændring - og at se, om ændringen er mulig uden øget miljøbelastning. Dette faneblad kan også bruges til efterregning af forskellige miljøparametre, fx lugt, selv om man ikke ændrer dyretype.

For § 32 og § 33 gælder, at de i praksis ikke kan anvendes i oplande, hvor der er stigende ”husdyrtryk”, og hvor recipienten er overbelastet med nitrat.

Faneblade for § 32 er for tilladelser givet fra august 2002 til december 2006 for grise fra 25 kg. Beregningen afhænger af, om man allerede har brugt ordningen én gang. Ved 1. gangs anmeldelse kan man søge om en udvidelse svarende til ændringen i dyreenhedsdefinition fra 2002 til 2014 – hvilket giver mulighed for at udvide med op til 20 % for slagtesvin og 5-10 % for smågrise afhængig af afgangsvægt. Har man allerede anmeldt en udvidelse én gang, kan man lave en ny udvidelse svarende til ændringen i antal dyr pr. DE fra 2010 til 2014, hvilket kan give en udvidelse for slagtesvin på cirka 8 %, men kun 1-2 % for smågrise. Der er krav om mindre end 1,4 DE pr. ha, hvis der udbringes gødning på jord i fosforklasser. Kravene til areal er nu mere fleksible, så mange kan bruge denne ordning, selv om de har jord i fosforklasserne.

§ 33 er beregnet for godkendelser ifølge § 10-12 givet efter 1. januar 2007. Formålet er at kunne udvide til samme emission, som man oprindelig er godkendt til - enten ifølge normtal eller egne tal, hvis man har fodervilkår i miljøgodkendelsen. Udvidelsesmulighederne bestemmes af forskel i N ab dyr ved godkendelsen og nyeste normtal.

§ 33 giver i 2016/17 for godkendelser fra perioden januar 2007 til april 2011 mulighed for at udvide smågriseproduktionen med godt 16 %, slagtesvineproduktionen med 11-12 % og soholdet med cirka 9 % ved fastholdelse af 1,4 DE pr. ha. Slagtesvineproduktionen kan dog udvides med cirka 22 % ved udvidelse af harmoniarealet, så der maksimalt er 30 kg P pr. ha, hvilket nås ved 1,27 DE pr. ha.

Regnearket har også et faneblad til godkendelser fra april til september 2011, men her er udvidelsesmulighederne betydeligt mindre.

Regnearkets beregninger er vejledende – selve anmeldelsen skal ske på https://husdyrgodkendelse.dk – i nogle tilfælde kan udskrift af regnearket dog bruges til de nødvendige supplerende beregninger, som ikke kan gennemføres på https://husdyrgodkendelse.dk.

I regnearket kan alene laves totalberegninger, mens beregninger af lugt- og ammoniakspredninger i forhold til bestemte lokaliteter kun kan foretages på https://husdyrgodkendelse.dk.

I mange tilfælde vil man ved en anmeldelse kunne bruge en kombination af reglerne på den måde, at man først beregner den maksimalt mulige produktion ifølge § 32 eller § 33 for derefter at bruge § 31 til at få godkendt den optimale fordeling af produktionen på søer, smågrise og slagtesvin.

Download regneark basis 2016/17 normtal

I regnearket er alle beregningsformler synlige, men regnearket er kodet, så der kun kan indtastes i de gule felter.

 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Per Tybirk

Udgivet: 13. oktober 2016

Dyregruppe: Søer, Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Eksternt miljø