10. november 2016

Notat Nr. 1626

Næringsindhold i korn fra høsten 2016

Råproteinkoncentrationen er steget i byg, hvede, rug, triticale og havre. Fosforkoncentration er steget i vårbyg, hvede og havre, men faldet i vinterbyg. Energikoncentrationen er faldet i vinterbyg og hvede, men steget i triticale og havre.

Analyserne viser i forhold til sidste år:

Råproteinkoncentrationen er steget i byg, hvede, rug, triticale og havre.

Fosforkoncentration er steget i vårbyg, hvede og havre, men er faldet i vinterbyg og uændret i rug. Energikoncentrationen er faldet i vinterbyg og hvede, men er steget i triticale og havre. 

Vurderet via foderblandingsoptimeringer til søer, smågrise og slagtesvin er alle kornarter fra dette års høst i forhold til sidste års høst cirka 3-7 kr. mere værd pr. hkg til svinefoder.  

Kornets indhold af råprotein, energi og fosfor samt værdi til svinefoder i 2016 i forhold til korn fra høsten 2015 ses i nedenstående tabel.

 Høst 2016 (v. 15 % vand)

Vinterbyg

Vårbyg

Hvede

Rug

Havre

Triticale

Råprotein, %

9,6

9,7

9,9

8,1

9,8

10,2

FEsv pr. 100 kg

99,6

105,8

113,9

109,2

84,5

112,4

FEso pr. 100 kg

100,6

105,5

112,3

108,5

87,6

110,7

Fosfor, g/kg

2,8

3,1

2,8

2,6

3,2

3,0

Værdi i forhold til 2015,

kr. pr. hkg korn 1

3,50

6,70

4,50

2,70

4,50

5,90

1 Beskrivelsen af beregningerne ses i materiale- og metodeafsnittet. Kr. pr. hkg: Korn 100, Sojaskrå 271 

Siden 1988 er koncentrationen af råprotein i gennemsnit faldet med cirka 0,1 procentenhed pr. år i vinterbyg, vårbyg og hvede, men den udvikling er tilsyneladende vendt. Se udviklingen i figuren.

De bedste bud på anbefalede niveauer til planlægningen af tilskuds- og mineralfodersortiment til næste fodringssæson (2016-2017) vurderes at være indholdet i høsten 2016.  

Anbefalinger for antal analyser og anvendelse af egne analyseværdier i foderoptimering er beskrevet i særskilt afsnit i Manual for hjemmeblanding [1].   

Indsamlingen af alle kornprøverne foregik i samarbejde med syv forskellige foderstoffirmaer. 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Jesper Poulsen, Niels Morten Sloth

Udgivet: 10. november 2016

Fagområde: Ernæring