29. november 2016

Notat Nr. 1629

Karakteristik af de bedste smågriseproducenter

Analyse af smågriseproducenternes regnskaber viser, at fremstillingsprisen er afgørende for at opnå god økonomi i smågriseproduktionen.

SEGES Videncenter for Svineproduktion har undersøgt, hvad der karakteriserer de bedste smågriseproducenter. Til identifikation af de bedste smågriseproducenter anvendes en klassisk kvadrantanalyse med udgangspunkt i smågriseprisen og fremstillingsprisen pr. produceret smågris. Svineproducenter, rådgivere og andre interessenter kan anvende undersøgelsens resultater til at vurdere enkeltbedrifters konkurrenceposition og branchens tilstand som helhed. 

På baggrund af de udførte analyser kan det konkluderes, at de smågriseproducenter, der tjener mest pr. smågris, er dem, der først og fremmest formår at have en lav fremstillingspris. Analyserne har vist, at placeringen på omkostningsaksen er vigtigere for et godt resultat end placeringen på prisaksen, da forskellen i indtjeningsevne og andre karakteriserende variable hovedsageligt var afhængig af placeringen på omkostningsaksen. Smågriseprisen er naturligvis også vigtig, men for den enkelte producent er det fremstillingsprisen, der bør være i fokus. Dette resultat viser altså, at den enkelte producent har stor indflydelse på årets resultat, da fremstillingsprisen i høj grad består af omkostninger, der kan styres i den daglige drift.

Nøgletallene; overskudsgrad, dækningsgrad og kapacitetsgrad er særligt brugbare til at belyse bedriftens fokusområder i forsøget på at optimere fremstillingsprisen i den daglige drift. Det er dog ikke nok at fokusere på optimering af den daglige drift, der skal også tages højde for bedriftens rentabilitet. Dette kan belyses ved hjælp af afkastningsgraden, som dog er misvisende, hvis mange af driftsaktiverne lejes. Tidligere analyser har vist, at overskudsgraden er et godt supplement til afkastningsgraden i disse tilfælde. 

Analysen har også vist, at de størrelsesøkonomiske fordele ikke umiddelbart er større, end at det sagtens kan lade sig gøre at have en lav fremstillingspris, selv om man er en relativt lille producent. 


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Thomas Ørnbøl Pedersen, Finn K. Udesen

Udgivet: 29. november 2016

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Produktionsøkonomi