16. marts 2017

Notat Nr. 1709

Offentligt tilsyn grundet tuberkuloselignende forandringer hos svin efter brug af ikke-varmebehandlet spagnum

Konklusion

Brug af ikke-varmebehandlet spagnum kan forklare en markant stigning i antallet af besætninger, der er sat under offentligt tilsyn som følge af tuberkulose-lignende forandringer på slagtekroppen hos slagtesvin i vinteren 2016/2017.

Anbefalingen er: Du skal kun bruge varmebehandlet spagnum som rodemateriale.

Fund af tuberkuloselignende forandringer på slagtekroppen har ført til offentligt tilsyn i en række svinebesætninger i løbet af vinteren 2016/2017. En efterfølgende undersøgelse har vist en klar sammenhæng til brug af ikke-varmebehandlet, svensk spagnum.

Brug af ikke-varmebehandlet spagnum kan forklare stigningen i antallet af besætninger, der er kommet under offentligt tilsyn (OT) som følge af fund af tuberkulose-lignende forandringer hos slagtesvin i vinteren 2016/2017. 

Stigningen i antallet af besætninger, der er kommet under offentligt tilsyn for mistanke om tuberkulose (TB) i denne periode, har medført et behov for afdækning af smittekilden. Der er foretaget en telefonisk interviewundersøgelse hos diverse svineproducenter. Her indgik slagtesvineproducenter med besætninger under OT og deres smågriseleverandører, samt smågriseleverandører til besætninger, der ikke var kommet under OT. 

Interviewdeltagerne er udspurgt omkring procedurer og anvendte produkter i deres besætninger. Resultatet af denne undersøgelse har vist, at brug af ikke-varmebehandlet spagnum i farestald og/eller klimastald havde en statistisk signifikant indflydelse på, om slagtesvinebesætningen var kommet under OT eller ej (p<0,0001). Øvrige belyste smitteveje, såsom strøelse, vandforsyning, personale og opstaldningsforhold viste ingen signifikant indflydelse på OT.


Institution: SEGES

Forfatter: Rikke Koch Hansen, Lis Alban, Lisbeth Harm Nielsen, Jan Dahl

Udgivet: 16. marts 2017

Dyregruppe: Smågrise, Sogrise, Slagtesvin

Fagområde: Sundhed