12. oktober 2021

Notat Nr. 2121

Klimapåvirkninger ved produktion af slagtegrise

Modelberegninger baseret på data fra 8 slagtegrisebesætninger viser en gennemsnitlig udledning af klimagasser pr. kg levende vægt på 2,31 kg CO2 eq., med en variation fra 2,09 til 2,52 kg CO2 eq. forårsaget af forskelle i produktivitet og omfang af miljøteknologier mellem besætningerne.

Modelberegninger baseret på data fra 8 slagtegrisebesætninger viser gennemsnitlig udledningen af klimagasser pr. kg levende vægt på 2,31 kg CO2 eq., med en variation fra 2,09 til 2,52 kg CO2 eq. forårsaget af produktivitets forskelle og forskelle i omfanget af miljøteknologier mellem de 8 besætninger. Beregningerne er gennemført som en livscyklus-vurdering (LCA) baseret på bedriftens egne data for produktivitet, foderforbrug, fodersammensætning, miljøteknologi inklusive håndteringsmetode af husdyrgødningen samt energiforbrug, mens foderproduktion er standardtal for danske fodermidler. 

De væsentligste kilder til udledning af klimagasser er foderproduktion på marken, smågriseopdræt og slagtegrisenes foderforbrug samt den tilhørende håndtering af husdyrgødning fra stald til anvendelse i foderproduktionen. 

Den summerede emission af lattergas og metan samt CO2 fra forbruget af energi i kæden er omregnet til global opvarmning potentiale (GWP100) i et 100-årigt perspektiv, udtrykt som kg CO2 eq. pr. 1 kg levende vægt (LW). Der har været speciel fokus på effekten af miljøteknologiernes klimapåvirkning. Reduktionen i emissionen af metan og lattergas og fortrængt energi på grund af gødningsteknologier udgør i gennemsnit 0,12 kg CO2 eq pr. kg LW, mens reduktionen er op mod dobbelt så høj på bedrifter, der leverer alt gødning til biogas.


Institution: Aarhus Universitet, SEGES Svineproduktion, SEGES, Center for Klima & Bæredygtighed

Forfatter: Troels Kristensen, Heidi M.L. Andersen, Lisbeth Mogensen, Bent Ib Hansen, Finn K. Udesen

Udgivet: 12. oktober 2021

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Klima

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.