6. juni 2002

Notat Nr. 0219

Status på saneringsforsøg for Lawsonia intracellularis ved medicinering i 9 nyoprettede sobesætninger

Saneringen skete ved tømning af besætningen efterfulgt af rengøring og desinfektion af de tomme staldbygninger. I 8 af de 9 sanerede besætninger er der påvist Lawsonia i gødningsprøverne 15-22 måneder efter saneringen.

Saneringsprogrammet blev foretaget af besætningernes praktiserende dyrlæger. Landsudvalget for Svin og Danmarks Veterinær Institut stod for opfølgningsprogrammet. Saneringen skete ved tømning af besætningen efterfulgt af rengøring og desinfektion af de tomme staldbygninger. Staldene stod tomme i 2-3 uger. Alle nye dyr, der indførtes på gården, blev medicineret med et antibiotikum i to perioder adskilt af flytning og vask af dyrene. I 8 af de 9 sanerede besætninger er der påvist Lawsonia i gødningsprøverne 15-22 måneder efter saneringen.


Baggrund

I de senere år har der været øget interesse omkring sanering for smitsomme produktionssygdomme i sobesætninger i Danmark. I mange tilfælde er det lykkedes at sanere for skab, dysenteri, mykoplasma lungesyge og PRRS i etablerede besætninger. En mulig sanering for Lawsonia intracellularis i sobesætninger er blevet rapporteret for nylig. Formålet med nærværende undersøgelse var at beskrive et opfølgningsprogram, der fulgte 9 sobesætninger over en 2-årig periode efter forsøg med at sanere for L. intracellularis.


Gennemførelse

Saneringsprogrammet blev foretaget af besætningernes praktiserende dyrlæger. Landsudvalget for Svin og Danmarks Veterinær Institut stod for opfølgningsprogrammet. Tilstedeværelsen af L. intracellularis før sanering blev sandsynliggjort ved påvisning ved PCR i gødning og/eller ved blodprøver.

Saneringsprogrammet

Tømning af besætningen efterfulgt af rengøring og desinfektion af de tomme staldbygninger. Staldene stod tomme i 2-3 uger. Skadedyrsbekæmpelse iværksat. Alle nye dyr, der indførtes på gården, blev medicineret med et antibiotikum (tiamulin, tylosin eller lincomycin/spectinomycin) i to perioder adskilt af flytning og vask af dyrene:

  1. Medicinering af alle nye dyr, der blev indsat på gården, i 14 dage enten i leverandørbesætningen eller efter ankomst til gården (8-10 mg tiamulin/kg gris/dag eller 5-8 mg tylosin/kg gris/dag). Lincomycin/spectinomycin-medicineringsprogrammet var 10 mg/kg gris/dag i 7 dage.

  2. Flytning af grise til gården eller til en anden stald på gården. Før dyrene blev indsat i den "rene" stald, blev klovene desinficeret i et fodbad med Virkon S. Rengøring og desinfektion af de "beskidte" stalde.

  3. Medicinering af grisene i de nye stalde i 14 dage (4-5 mg tiamulin/kg gris/dag eller 5-8 mg tylosin/kg gris/dag). Lincomycin/spectinomycin-medicineringsprogrammet var 5 mg/kg gris/dag i 7 dage.

I observationsperioden var tilførsel af nyt avlsmateriale ikke tilladt, uden at disse dyr også havde gennemført "saneringsprogrammet". Dyrene kunne medicineres i leverandørbesætningen eller i en karantænestald på gården eller som en kombination af begge muligheder.

Opfølgningsprogram

For at dokumentere effekten af den medicineringsbaserede sanering blev besætningerne overvåget hver fjerde måned i 2 år eller indtil påvisning af Lawsonia. Analysematerialet omfatter 20 blod- og fæcesprøver fra 30-50 kg grise. Prøverne blev helst taget fra grise med løs afføring eller diarré og fra mindst 5 stier i minimum 2 stalde.

Gødningsprøverne blev testet for L. intracellularis ved PCR, og blodprøverne blev undersøgt for IgG over for bakterien ved IFAT. Resultaterne af blodprøverne er ikke vist. I tilfælde af kliniske symptomer på Lawsonia blev grise og organer sendt ind til laboratorieundersøgelser. For at undgå falsk positive resultater på besætningsniveau, blev en enkelt positiv reaktion på enkelt dyrsniveau i PCR eller IFAT bekræftet ved omprøvning. De medicineringsbaserede saneringer blev gennemført i perioden august 1999 til juni 2000.


Resultater

I 8 af de 9 sanerede besætninger er der påvist Lawsonia i gødningsprøverne 15-22 måneder efter saneringen. I Figur 1 er vist perioden inden opfølgningsprogrammet startede (klinisk), opfølgningsperiodens længde (PCR neg), hvornår Lawsonia er påvist (PCR pos), og hvilken medicin der er brugt i besætning.


Figur 1.

Status maj2002 på besætninger som har forsøgt at sanere for Lawsonia


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Markku Johansen

Udgivet: 6. juni 2002

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Sundhed/Veterinært