15. maj 2003

Notat Nr. 0319

Produktionsomkostninger i forbindelse med specialproduktioner

Meromkostningerne pr. gris og pr. kg slagtekrop er beregnet for forskellige specialproduktioner, og sammenlignet med traditionel svineproduktion.

Meromkostningerne pr. gris og pr. kg slagtekrop er beregnet for forskellige specialproduktioner, og sammenlignet med traditionel svineproduktion.

Der tages udgangspunkt i en traditionel svineproducents eksisterende staldanlæg og produktion. I beregningerne af omkostningerne er det en forudsætning, at producenten til enhver tid kan skifte tilbage til traditionel produktion. Frilandsproduktion er dog en undtagelse, da forudsætningerne her er nybyggede stalde og hytter. Det skyldes, at staldanlæg til frilandsproduktion er meget forskellige fra traditionelle staldanlæg.

De beregnede meromkostninger tager ikke hensyn til forskelle i kødprocent eller forskellige tillæg/ fradrag, der kan være i forbindelse med afregningen. Til gengæld er den faktisk opnåede afregningspris vist pr. kg for året 2001/2002, tillæg og fradrag er inkluderet heri.

Omkostninger ved specialproduktioner:

  • Hangriseproduktion har en produktionsmæssig fordel på 12 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 9 kr. pr. gris, med en slagtevægt på 77 kg
  • UK-produktionen: producenter der leverer til Danish Crown er belastet af meromkostninger på 25 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 19 kr. pr. gris, med en slagtevægt på 77 kg, gældende frem til august 2003. Meromkostningerne for producenter der leverer til TiCan vil være på 17 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 13 kr. pr. gris, også gældende frem til august 2003
  • Tungsvineproduktion har en produktionsmæssig fordel på 17 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 15 kr. pr. gris, med en slagtevægt på 87 kg
  • Specialgrise er belastet af meromkostninger på 77 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 66 kr. pr. gris, med en slagtevægt på 86 kg
  • Frilandsgrisen er belastet af meromkostninger på 70 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 57 kr. pr. gris, med en slagtevægt på 82 kg

Baggrund

Landsudvalget for Svin reviderer og beregner løbende produktionsomkostningerne for svineproducenter med specialproduktioner.

Den løbende udvikling inden for de enkelte specialproduktioner nødvendiggør en løbende opdatering, hvilket er baggrunden for denne 2003 version.

Formålet er således at forsyne rådgivere og svineproducenter med information om de forudsætninger, der har en økonomisk konsekvens for produktionen af grisetyper, der afviger fra traditionel svineproduktion.

Metode

Der tages udgangspunkt i produktionsomkostninger fra en svineproduktion, der er identisk med eksemplet i grundlaget for Den beregnede Smågrisenotering. På den baggrund beregnes meromkostninger eller produktionsmæssige fordele for en given specialproduktion ud fra de forskelle, der er en konsekvens af specialproduktionen. De vigtigste forudsætninger er beskrevet i bilag 1. For yderligere detaljer henvises til Grundlaget for den beregnede Smågrisenotering, December 2002, Landsudvalget for Svin, publiceret i Info Svin.

De områder, hvor specialproduktionerne afviger i omkostningerne til den traditionelle produktion, er analyseret og fastlagt i henhold til kendt viden på området. I bilag 1 og i bilag 2 kan man således finde de/eller den kilde, der er baggrund for en given forudsætning.

Det er en forudsætning, at produktionssystemet tilpasses de krav, der er til specialproduktionen. Det betyder fx at krav om undladelse af halekupering, krav til medicinering og foder, samt fravænningsalder skal efterleves.

Beregningerne tager udgangspunkt i gældende dansk lovgivning om løsgående søer fra fjerde drægtighedsuge og foder uden antibiotiske vækstfremmende stoffer. Der er ikke medtaget omkostninger til kontrolbesøg.

Afregning af alle grise, inkl. specialgrise, offentliggøres kvartalsvis i "ds nyt". Dermed er der ikke som tidligere behov for at beregne de afregningsmæssige konsekvenser. De senest offentliggjorte afregningspriser, for hver specialproduktion, er vist i tabeller.

Udgangspunktet er en traditionel svineproduktion (nærmere defineret i Grundlaget for Den beregnede Smågrisenotering), der har et eksisterende staldanlæg og dertil hørende svineproduktion. Det er en forudsætning i beregningerne, at svineproducenten til enhver tid kan skifte tilbage til den traditionelle produktion.

Udgangspunktet for frilandsproduktion er anderledes end for de andre specialproduktioner. Frilandsproduktion kan ikke passes ind i et traditionelt staldsystem. Det er derfor en forudsætning, at det er en etableret eller nystartet svineproduktion. Endvidere er det ved frilandsproduktion en forudsætning, at produktionen af smågrise og slagtesvin foregår i staldbygninger, der er bygget til netop denne produktionsform. Det vil sige stalde med udeareal til både smågrise og slagtesvin.

Gennemgang af resultatet og bagvedliggende forudsætninger Hangriseproduktion

Tabel 1. viser den omkostningsmæssige forskel pr. gris og pr. kg slagtekrop mellem traditionel svineproduktion og hangriseproduktion.

Ved hangriseproduktion er der en fordel på 12 øre pr. produceret kg slagtekrop, eller 9 kr. pr. gris.

Tabel 1. Hangriseproduktion

Traditionel

Hangrise

Omkostninger

Kr. pr. gris

Kr. pr. gris

Foder

383

374

Samlede omkostninger kr. pr. gris

751

742

Fordeling

Traditionel

Hangrise

Omkostninger til fravænning

220

220

Omkostninger fra 7 kg til 30 kg

141

141

Omkostninger fra 30 kg til slagt

390

381

Omkostninger pr. kg slagtekrop

9,76

9,64

DC afregning år 2001/2002 pr. kg slagtekrop

10,02

9,90

Slagtevægt

77 kg

77 kg

Omkostningsbesparelsen ligger udelukkende i foderdelen i slagtesvineperioden, idet hangrise har en bedre foderudnyttelse end galtgrise. Dermed tilfalder hele den økonomiske fordel slagtesvineproducenten. Hangrise skal i gennemsnit bruge 15 FEs mindre end galtgrise for at nå samme slagtevægt.

Hangrisene har en højere kødprocent end galtgrise (2,3 procentpoint), samtidig fratrækker slagteriet et hangrisefradrag på p.t. 25 kr. pr. hangris i forbindelse med analyseomkostninger. Disse afregningsmæssige faktorer er indregnet i ovenstående tabel 1.

Der er mindre arbejde ved ikke at skulle kastrere hangrisene; dette er dog ikke medregnet som en besparelse.

UK produktion

Tabel 2. viser den omkostningsmæssige fordel pr. gris og pr. kg slagtekrop mellem en traditionel svineproduktion og UK-produktion.

Meromkostningerne er 25 øre pr. kg slagtekrop, hvilket svarer til 19 kr. pr. gris.

Meromkostningerne, ved UK-produktion, består blandt andet af et større halmforbrug i drægtighedsstalden (40 kg pr. årsso) og i løbeafdelingen (10 kg pr. årsso).

Tidsforbruget i soholdet er endvidere væsentligt større (0,8 timer pr. årsso), hvilket skyldes løsgående søer i løbeafdelingen.

I forbindelse med netop løsgående søer i løbeafdelingen, de første fire uger efter løbning, er der indregnet et tab på en halv gris pr. årsso som følge af ringere reproduktion.

Den ringere reproduktion har økonomiske konsekvenser for en række af omkostningskategorierne, fordi et lavere antal producerede grise betyder færre grise til at betale for en række faste omkostninger, eller omkostninger der er tilknyttet soen. Derfor ses flere omkostningskategorier, der varierer ganske lidt.

Endvidere er der beregnet et tillæg til investeringen i løbeafdelingen på 5.000 kr. pr. soplads. Svarende til 350 kr. pr. årsso. Dette tillæg skal dække omkostninger til en udvidelse i løbeafdelingen på 2 m² pr. soplads.

Tabel 2. UK-produktion

Traditionel

UK-produktion

Omkostninger

Kr. pr. gris

Kr. pr. gris

Foder

383

391

Strøelse

-

1

Arbejdskraft

110

116

Finansielle

133

136

Samlede omkostninger pr. gris

751

770

Fordeling

Traditionel

UK-produktion

Omkostninger til fravænning

220

234

Omkostninger fra 7 kg til 30 kg

141

143

Omkostninger fra 30 kg til slagt

390

393

Omkostninger pr. kg slagtekrop

9,76

10

DC afregning år 2001/2002 pr. kg slagtekrop

9,44

9,70

Slagtevægt

77 kg

77 kg

Producenter af UK-grise til Danish Crown skal, fra henholdsvis fra 1. februar 2003(slagtesvin) og 1. maj 2003 (søer og smågrise), skifte det animalske foderfedt ud med vegetabilsk foderfedt.

Denne udskiftning vil få betydning for foderomkostningerne for langt de fleste af Danish Crowns UK-leverandører. Slagteriselskabet TiCan skifter pr. 1 august 2003 det animalske fedt ud med vegetabilsk foderfedt.

De foderfirmaer der i forvejen udelukkende bruger vegetabilske fedttyper vil ikke øge foderprisen, hvorimod de firmaer, der overvejende har anvendt animalsk fedt vil være tvunget til at øge foderprisen. Årsagen til at foderprisen vil blive øget er, at vegetabilsk fedt er dyrere end animalsk. De fleste foderstofselskaber forventes at skifte den animalske fedt ud med palmeolie. Palmeolie er generelt ca. 80-100 kr. dyrere pr. 100 kg end den animalske fedt. Indregnes der en merpris fra palmeolien på 90 kr. pr. 100 kg vil det medføre følgende stigninger i foderprisen til UK- leverandørerne:

  • Sofoder vil stige ca. 2 øre pr. FEs
  • Smågrisefoder vil stige ca. 5 øre pr. FEs
  • Slagtesvinefoder vil stige ca. 1 øre pr. FEs.

Samlet vil det betyde meromkostninger på ca. 6 kr. pr. slagtesvin.

Ovenstående beregning vil være gældende frem til august 2003, herefter vil et faldende udbud af animalsk fedt på det danske marked betyde, at de fleste foderblandinger vil indeholde vegetabilsk foderfedt. Dermed vil udgangspunktet fra august 2003 være vegetabilskfedt for alle svineproduktioner.

Afregningen af UK-grise er baseret på det specielle UK-tillæg på p.t. 30 øre. For at opnå tillægget skal de leverede grise blandt andet opfylde krav om en kødprocent på minimum 58.

Omkostninger til kontrolbesøg er ikke indregnet i ovenstående omkostninger, da disse vil være forskellige alt efter besætningsstørrelse. I år 2002 var det årlige gebyr i gennemsnit på 1.800 kr. pr. år. Ved at forudsætte en gennemsnitlig besætningsstørrelse på 255 årssøer, der producerer 23,5 smågrise pr. år, vil omkostningerne være ca. 30 øre pr. smågris eller 0,4 øre pr. kg slagtekrop.

I tabel 3. ses nogle af de vigtigste betingelser, der er forbundet med UK-produktion.

Tabel 3. Produktionsbetingelser i forbindelse med UK-produktion

Opstaldning

Drægtige søer

Løsgående i løbe og drægtighedsperioden

Arealkrav

Søer i enkeltdyrsstier

Korteste side i stien minimum 75 pct. af soens længde

Søer i løsdrift (flokopstaldet)

Minimum 2,0 m² pr. so varierende efter flokstørrelse

Foder

Krav om vegetabilske fedttyper


UK kontrakt med krav om GMO-frit foder

GMO-frit foder til englandsgrise er defineret som færdigfoder, der indeholder under 1 pct. genmodificeret organisk materiale. Det er op til foderstofleverandøren at dokumentere oprindelsen af og indholdet i foderet.

Yderligere krav:

  • Plantebaserede råvarer må maksimalt indeholde 1 pct. GMO bestanddele
  • Vegetabilsk fedt fra sojabønner, raps og lignende, som kan indeholde GMO bestanddele, må ikke anvendes.

Landsudvalget for Svin har undersøgt priserne på GMO-frit svinefoder. Tidligere indeholdt merprisen på denne type svinefoder meromkostninger, der relaterede til brugen af vegetabilsk fedt samt til GMO-frit sojaskrå. Det vegetabilske fedt er imidlertid blevet et krav for alle UK-producenter hvilket betyder, at meromkostningerne til GMO-frit svinefoder udelukkende relaterer til højere priser på GMO-fri sojaprodukter.

Tabel 4. GMO-frit foder

Eksempel på merpriser

Øre pr. FEs

Sofoder

2

Smågrisefoder

4

Slagtesvinefoder

4

Meromkostninger

Kr. pr. gris

Meromkostning pr. 7 kg gris (60 FEs)

1

Meromkostninger fra 7 til 30 kg (43 FEs)

2

Meromkostninger 30 kg til slagtning (201 FEs)

8

Kr. pr. kg slagtekrop

0,14

Tabel 4. viser et eksempel på merpriser for GMO-frit svinefoder. Priserne medfører, at meromkostningerne ligger i størrelsesordenen 14 øre pr. kg slagtekrop. Dette skal sættes i forhold til de 50 øre pr. kg slagtekrop, som Danish Crown har tilbudt nogle af deres producenter med UK-kontrakter, hvis de overgår til GMO-fri fodring.

Det GMO-fri tillæg er ikke afhængigt af godkendelsesprocenten og udbetales derfor til alle grise. Det betyder, at producenten er sikker på at få dækket de meromkostninger, der er ved at overgå til GMO-frit foder, hvis foderet købes til en pris, der ikke overstiger den merbetaling på 50 øre pr. kg slagtekrop, som gives i tillæg.

Tungsvineproduktion

Tabel 5. viser den omkostningsmæssige forskel pr. gris og pr. kg slagtekrop mellem traditionel svineproduktion og tungsvineproduktion.

Omkostningerne ved tungsvineproduktion er 17 øre lavere pr. kg slagtekrop sammenlignet med en gris slagtet efter den traditionelle vægtskala, svarende til 15 kr. pr. gris.

Tabel 5. Tungsvin

Traditionel

Tungsvin

Omkostninger

Kr. pr. gris

Pr. gris

Foder

383

437

Arbejdskraft

110

118

Finansielle

133

149

Samlede omkostninger pr. gris

751

834

Fordeling

Traditionel

Tungsvin

Omkostninger til fravænning

220

220

Omkostninger fra 7 kg til 30 kg

141

142

Omkostninger fra 30 kg til slagt

390

471

Omkostninger pr. kg slagtekrop

9,76

9,59

DC afregning år 2001/2002 pr. kg slagtekrop

10,02

9,89

Slagtevægt

77 kg

87 kg

Ved produktion af tungsvin er det specielt slagtevægten der har betydning for produktionsomkostningerne. Slagtevægten er 10 kg højere ved produktion af tungsvin.

Foderomkostningerne pr. gris er væsentligt højere i en tungsvineproduktion end i en traditionel produktion. Det skyldes, at fodereffektiviteten i slagtesvineperioden er gennemsnitlig lavere end ved traditionel produktion.

Der anvendes mere arbejdskraft pr. gris i tungsvineproduktionen, men mindre pr. kg slagtekrop, da der er færre flytninger og mindre klargøring pr. stiplads.

Tungsvinene går længere tid i stien end en traditionelt produceret gris. Det påvirker de finansielle omkostninger (renter og afskrivninger), samt omkostninger til vedligeholdelse pr. gris, i opadgående retning.

Disse forhold, hvor omkostningerne bliver mindre pr. kg produceret gris, er netop kernen i tungsvinefordelen. Det koster mindre at lægge et marginalt kg på et tungsvin end et gennemsnits kg. Derfor vil en højere slagtevægt mindske de faste omkostninger pr. kg slagtekrop.

Tungsvinefordelen ligger i udnyttelsen af den kapital, der er forbrugt i forbindelse med produktion af smågrisen, (fast omkostning). En højere slagtevægt sænker smågriseprisens andel af omkostningerne pr. kg slagtekrop. Fordelen er derfor stigende med en stigende smågrisepris og dermed noteringsniveau.

Der stilles ingen specielle produktionsmæssige krav til tungsvineproducenter.

Produktion af specialgrisene (Vitalius, Porker og Antonius)

Tabel 6. viser den omkostningsmæssige forskel mellem traditionel svineproduktion og produktion af specialgrise pr. gris og pr. kg slagtekrop.

Forskellen fra traditionel svineproduktion til produktion af specialgrise er på 77 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 66 kr. pr. gris.

Tabel 6. Produktion af specialgrise

Traditionel

Specialgrise

Omkostninger

Kr. pr. gris

Kr. pr. gris

Foder

383

433

Strøelse

-

9

Arbejdskraft

110

124

Finansielle

133

144

Omkostninger ved øget pladskrav

 

65

Samlede omkostninger pr. gris

751

905

Fordeling

Traditionel

Specialgrise

Omkostninger til fravænning

220

234

Omkostninger fra 7 kg til 30 kg

141

163

Omkostninger fra 30 kg til slagt

390

509

Omkostninger pr. kg slagtekrop

9,76

10,53

DC afregning år 2001/2002 pr. kg slagtekrop (Vitalius, Porker/Antonius)

10,02

10,76 og 11,02

Slagtevægt

77 kg

86 kg

Meromkostningerne ved produktion af specialgrise består bl.a. af et større halmforbrug og tidsforbrug i både sohold, smågrise- og slagtesvineperioden. Bilag 1. viser det præcise merforbrug.

Der er også beregnet et tab i antal producerede grise, som følge af krav om at smågrisene tidligst må fravænnes 28 dage efter fødsel, hvilket i praksis betyder fem ugers fravænning.

Den høje slagtevægt giver, som i tungsvineproduktionen, en omkostningsmæssig fordel, den er ikke direkte synlig i ovenstående tabel 6. men reducerer omkostningerne pr. kg produceret svin med 17 øre.

Den største enkelte meromkostning er dog kravet om 30 procent mere plads til smågrise og slagtesvin. Det krav belaster økonomien med 76 øre pr. kg slagtekrop eller 65 kr. pr. gris. Kravet om mere plads er beregnet som et tab i dækningsbidraget, der tager udgangspunkt i, at alternativet er en traditionel svineproduktion, der producerer 30 procent flere grise i samme staldanlæg.

Tabel 7. viser nogle af de vigtigste krav, der er i forbindelse med produktion af specialgrise.

Tabel 7. Produktionsbetingelser i forbindelse med specialgrise

Generelt

Fravænningsalder

Ingen grise fravænnes under 28 dage

Opstaldning

Spaltegulve

Der må ikke være fuldspaltegulve i stierne

Strøelse

Lejearealet skal være velstrøet

Diegivende søer

Bokse med mindst 1,5 m fast gulv og strøelse

Arealkrav

Grise 20-30 kg, m²

0,39

Grise 85-110 kg, m²

0,85

Frilandsgrisen fra Danish Crown

Beregningerne af produktionsomkostningerne ved produktion af Frilandsgrisen er lagt om. Baggrunden for omlægningen er en udvikling hen i mod at flere producenter vælger, at opstalde søerne indendørs i drægtighedsperioden og udendørs i diegivningsperioden. I tidligere beregninger var udgangspunktet, at søerne gik på friland i både drægtighedsperioden og diegivningsperioden. Udgangspunktet er derfor nu diegivne søer på friland og indendørs opstaldning i løbe- og drægtighedsperioden.

Tabel 8. viser den omkostningsmæssige forskel pr. gris og pr. kg slagtekrop mellem et traditionelt indendørs produktionssystem og produktion af frilandsgrise til Danish Crown.

Det ses i tabel 8., at der ved frilandsproduktion skal påregnes meromkostninger på 70 øre pr. kg slagtekrop, svarende til 57 kr. pr. gris.

Det er primært et øget forbrug af arbejdskraft, strøelse og øgede foderomkostninger, der belaster frilandsproduktionen.

Meromkostningerne er domineret af høje omkostninger til ekstra arbejdskraft. Der er et større arbejdsforbrug både ved søerne på faremarken og i forbindelse med smågrise- og slagtesvineperioden.

I forbindelse med udendørs produktion i diegivningsperioden er der behov for mere strøelse, derfor er halmforbruget også væsentligt større sammenlignet med forbruget i traditionel svineproduktion (indendørs produktion). Der bruges mere halm både i farehytterne, i løbeafdelingen og i drægtighedsstalden; i de to sidstnævnte er halmforbruget på niveau med specialproduktionerne. I forbindelse med smågrise og slagtesvineperioden bruges der også mere halm end i tilsvarende indendørs besætninger. Se bilag 1. for yderligere beskrivelse af strøelsesmængderne og bilag 2. for beskrivelse af staldindretningen.

Tabel 8. Frilandsgrisen

Traditionel

Friland

Omkostninger

Kr. pr. gris

Kr. pr. gris

Foder

383

422

Strøelse

-

16

Arbejdskraft

110

140

Finansielle

133

149

Samlede omkostninger pr. gris

751

857

Fordeling

Traditionel

Friland

Omkostninger til fravænning

220

235

Omkostninger fra 7 kg til 30 kg

141

142

Omkostninger fra 30 kg til slagt

390

449

Omkostninger pr. kg slagtekrop

9,76

10,45

DC afregning år 2001/2002 pr. kg slagtekrop

9,44

10,29

Slagtevægt

77 kg

82 kg

Der er endvidere indregnet meromkostninger på 2 øre pr. FEs for at få sofoderet i diegivningsperioden leveret som cobs.

Fra Friland A/S er der krav om, at ingen grise fravænnes under minimum 28 dage, det betyder i praksis fem ugers fravænning, hvilket er indregnet som forudsætning gennem et lavere antal kuld pr. år.

Modsatvirkende de ovennævnte meromkostninger har frilandsproducenterne lavere finansielle omkostninger (renter og afskrivninger) gennem billige farestier (hytter). Hvilket er begrundelsen for at de finansielle omkostninger ikke er større end vist i tabel 8. Nye smågrise-/slagtesvinestier er ikke dyrere pr. stiplads end stier i det traditionelle system, når der er tale om nybyggeri af stalde specielt beregnet til frilandsgrise.

Der er som ved UK-produktion ligeledes beregnet et tillæg til investeringen i løbeafdelingen på 350 kr. pr. årsso. Dette tillæg skal dække omkostninger til en udvidelse i løbeafdelingen, hvor løsgående søer vil kræve mere plads bagved insemineringsboksene.

Investeringerne er tilpasset en frilandsproduktion. Der er derfor ikke mulighed for at skifte tilbage til traditionel indendørs svineproduktion, uden på samme tid at realisere store tab på både afskrivninger og produktion. Det betyder at frilandsproducenten har en større økonomisk risiko end andre specialproducenter, nævnt i dette notat.

Slagtevægten er på 82 kg, det betyder, at frilandsproduktion også har en tungsvinefordel.

Afregningen fra Danish Crown er et gennemsnit af alle kg leveret i året 2001/2002. Det betyder at godkendelsesprocent og tillæg er indregnet i beløbet.

Tabel 9. Vigtige produktionsbetingelser i forbindelse med frilandsproduktion

Generelt

Fravænningsalder

Ingen grise fravænnes under 28 dage

Opstaldning

Frilandsgrisen

Skal være født på friland

Søerne

Skal have adgang til udeareal

Spaltegulv i hytter eller indearealer

Ikke tilladt

Slagtesvin

Strøede stier og fri adgang til udearealer

Udearealer til slagtesvin, kvm./sti

Minimum 20

Arealkrav

 

Totalt areal

Strøet areal

Udeareal

Grise 25-35 kg, m²

0,52

0,24

0,22

Grise 85-110 kg, m²

1,00

0,46

0,42

[PageBreak]

Appendiks - Bilag 1

Forudsætninger

Traditionel
produktion

UK-produk.

Vitalius/
Antonius

Friland

Fravænnede grise pr. årsso

23,6

23,1

23,0

21,9

Foderforbrug i slagtesvineperiode, FEs pr. kg tilvækst

2,88

    
2,88

2,97

2,98

Arbejde pr. årsso i timer

10,3

11,1

11,1

11,3

Arbejde pr. smågris i timer

0,12

0,12

0,12

0,15

Arbejde pr. slagtesvin i timer

0,2

0,2

0,25

0,30

Halmforbrug pr. årsso i farestalden i kg

0

0

80

 

Halmforbrug pr. årsso i løbeafdeling, kg

 

20

20

20

Halmforbrug pr. årsso i dr.stalden, kg

0

40

40

40

Halmforbrug pr. smågris, g/kg tilvækst

0

0

182

336

Halmforbrug pr. slagtesvin, g/kg tilvækst

0

0

94

186

Dimensionering til slagtesvin, m3 pr. svin

0,65

0,65

0,85

1,00

Slagtevægt, kg

77

77

86

82

Bilag 2. - Forudsætninger for staldsystemets indretning


Produktionssystem

Traditionel

UK produktion

Vitalius/Antonius

Friland

Goldsøer i
løbeafdelingen

Opstaldning i
bokse

Løsgående

Opstaldning i
bokse

Løsgående

Drægtige søer

Løsgående fra
minimum 4. uge.

Løsgående i hele
perioden

Ekstra strøelse

Løsgående fra
minimum 4. uge
ekstra strøelse.

Løsgående i
hele perioden
med adgang til
udeareal.

Ekstra strøelse

Farestald

Boks. 1/3 spalte-
gulv og 2/3 fast gulv

Boks. 1/3 spalte-
gulv og 2/3 fast gulv

Boks. 1/3 spalte-
gulv og 2/3 fast gulv

Farehytter

Smågrise

1/3 spaltegulv og
2/3 fast gulv

1/3 spaltegulv og
2/3 fast gulv

1/3 spaltegulv, 2/3
fast gulv

Ekstra strøelse

Meget strøelse
udeareal

Naturlig ventilation

Slagtesvin

2/3 spaltegulv og
1/3 fast gulv

2/3 spaltegulv og
1/3 fast gulv

1/3 spaltegulv, 2/3
fast gulv

Ekstra strøelse

Meget strøelse,
udeareal.

Naturlig ventilation

[PageBreak]

Referencer

-

Grundlaget for den beregnede smågrisenotering, september 2002, Landsudvalget for Svin DANSKE SLAGTERIER

-

Til beskrivelse af det udendørs sohold er brugt Den beregnede notering for økologiske smågrise, September 2001, Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER

-

Effektiviteten er mindre end traditionel svineproduktion på grund af løsgående søer i løbeafdelingen

-

Effektiviteten er mindre end ved traditionel svineproduktion på grund af løsgående søer i løbeafdelingen og fem ugers fravænning

-

Erfaring nr. 0010, August 2000, Drægtighedsstalde med løsgående søer opstaldet i stier med en ædeboks pr. so, Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER (der er taget et gennemsnit af fem besætninger med løsdrift hvad angår strøelse, rensning og diverse)

-

Rapport nr. 6, December 1995, Udendørs sohold, Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER

-

Meddelelse nr. 106, Maj 1986, Halmstrøelse til slagtesvin, Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER, (plus fagligt skøn på 0,05 time for udeareal)

-

Ekspertvurdering (1000 gram dagligt i diegivningsperioden)

-

Erfaring nr. 0006, Juli 2000, Drægtighedsstalde med løsgående søer fodret via bio-fix, Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER

-

Meddelelse nr. 421, Juni 1982, Strøelse til tidligt fravænnede grise, Statens Husdyrbrugsforsøg

-

Erfaring nr. 9701, Januar 1997, Treklimastald til slagtesvin, Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER

-

Meddelelse nr. 106, Maj 1986, Halmstrøelse til slagtesvin, Landsudvalget for Svin, DANSKE SLAGTERIER


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Jacob Rasmussen

Udgivet: 15. maj 2003

Dyregruppe: Hangrise, Slagtesvin

Fagområde: Management