28. maj 2003

Notat Nr. 0322

Standard-kornanalyser til ny fodersæson 2003

Til beregning af vejledende iblandingsprocenter på tilskudsfoder og standardblandinger af mineralske foderblandinger anbefales det at anvende sidste års kornanalyser som grundlag.

Til beregning af vejledende iblandingsprocenter på tilskudsfoder og standardblandinger af mineralske foderblandinger anbefales det at anvende sidste års kornanalyser som grundlag.

Værdier til indlæsning i BEDRIFTLØSNING-SVIN og andre optimeringsprogrammer findes på www.lr.dk.


Baggrund

Firmaernes vejledende iblandingsprocenter for tilskudsfoder og mineralske foderblandinger beregnes typisk før der foreligger analyseværdier for næringsindholdet i den nye høst.

Sammenligning af tilbud fra flere firmaer vil være lettere, hvis de vejledende iblandings-procenter er angivet på baggrund af de samme næringsværdier i kornet.

Det anbefales at anvende sidste års kornanalyser som grundlag for beregning af vejledende iblandingsprocenter for tilskudsfoder og mineralske foderblandinger.

Værdier til indlæsning i BEDRIFTLØSNING-SVIN, Agrosoft og andre programmer findes på www.lr.dk (Hent filer til BEDRIFTSLØSNING - Svinemodulet - Kornanalyser 2002).

De vigtigste værdier fremgår af tabel 1. Da vi stadig befinder os i overgangsperioden til det nye fodervurderingssystem, er der angivet værdier for både det nye og det gamle.

Bemærk at der skal anvendes værdier fra samme fodervurderingssystem - enten det nye eller det gamle - til både korn og tilskudsfoder, når iblandingsprocenten beregnes. Vi anbefaler at beregne efter det nye fodervurderingssystem.


Tabel 1. Standardværdier for korn til beregning af vejledende iblandingsprocenter til kommende fodringssæson

 

 

Vårbyg

Vinterbyg

Hvede

Rug

Havre

Tritikale

Vand

pct.

15

15

15

15

15

15

Råprotein

pct.

9,20

9,50

9,80

8,30

8,80

9,00

EFOS

pct.

84,5

84,4

91,2

90,7

69,2

91,3

EUTSi

pct.

21,7

21,8

13,2

17,1

33,0

15,0

Calcium

g/kg

0,50

0,50

0,40

0,40

0,60

0,40

Fosfor

g/kg

2,97

2,90

2,65

2,55

3,21

3,01

Nyt fodervurderingssytem:

FEsv

FEsv/kg

1,04

1,04

1,16

1,08

0,87

1,14

FEdr

FEdr/kg

1,04

1,04

1,15

1,07

0,88

1,13

St.f. råprotein

g/FEsv

67,7

70,2

72,2

59,4

70,7

66,1

St.f. lysin

g/FEsv

2,41

2,46

2,02

2,23

3,07

2,19

St.f. meth + cys

g/FEsv

2,93

3,00

2,88

2,36

3,17

2,70

St.f. treonin

g/FEsv

2,27

2,32

1,99

1,72

2,13

1,87

St.f. tryptofan

g/FEsv

0,77

0,79

0,84

0,63

0,94

0,74

Gammelt fodervurdringssytem:

FEs

FEs/kg

0,98

0,98

1,09

1,07

0,74

1,08

Gl.f. råprotein

g/FEs

70,6

72,7

72,9

58,3

88,8

67,4

Gl.f. lysin

g/FEs

2,67

2,71

2,21

2,25

3,71

2,28

Gl.f. meth + cys

g/FEs

2,90

2,96

2,94

2,26

3,88

2,65

Gl.f. treonin

g/FEs

2,48

2,53

2,16

1,92

2,91

2,01

Gl.f. tryptofan

g/FEs

0,83

0,86

0,86

0,62

1,10

0,82


Til orientering vises udviklingen af råprotein i byg og hvede fra 1988 til 2002.

Figur 1. Korn, udvikling i råprot. siden 1988
Figur 1. Korn, udvikling i råprot. siden 1988

Institution: Landsudvalget for Svin, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret | Svin

Forfatter: Else Vils

Udgivet: 28. maj 2003

Fagområde: Ernæring