Til beregning af vejledende iblandingsprocenter på tilskudsfoder og standardblandinger af mineralske foderblandinger anbefales det at anvende sidste års kornanalyser som grundlag.
Værdier til indlæsning i BEDRIFTLØSNING-SVIN og andre optimeringsprogrammer findes på www.lr.dk.
Baggrund
Firmaernes vejledende iblandingsprocenter for tilskudsfoder og mineralske foderblandinger beregnes typisk før der foreligger analyseværdier for næringsindholdet i den nye høst.
Sammenligning af tilbud fra flere firmaer vil være lettere, hvis de vejledende iblandings-procenter er angivet på baggrund af de samme næringsværdier i kornet.
Det anbefales at anvende sidste års kornanalyser som grundlag for beregning af vejledende iblandingsprocenter for tilskudsfoder og mineralske foderblandinger.
Værdier til indlæsning i BEDRIFTLØSNING-SVIN, Agrosoft og andre programmer findes på www.lr.dk (Hent filer til BEDRIFTSLØSNING - Svinemodulet - Kornanalyser 2002).
De vigtigste værdier fremgår af tabel 1. Da vi stadig befinder os i overgangsperioden til det nye fodervurderingssystem, er der angivet værdier for både det nye og det gamle.
Bemærk at der skal anvendes værdier fra samme fodervurderingssystem - enten det nye eller det gamle - til både korn og tilskudsfoder, når iblandingsprocenten beregnes. Vi anbefaler at beregne efter det nye fodervurderingssystem.
Tabel 1. Standardværdier for korn til beregning af vejledende iblandingsprocenter til kommende fodringssæson |
|||||||
|
|
Vårbyg |
Vinterbyg |
Hvede |
Rug |
Havre |
Tritikale |
Vand |
pct. |
15 |
15 |
15 |
15 |
15 |
15 |
Råprotein |
pct. |
9,20 |
9,50 |
9,80 |
8,30 |
8,80 |
9,00 |
EFOS |
pct. |
84,5 |
84,4 |
91,2 |
90,7 |
69,2 |
91,3 |
EUTSi |
pct. |
21,7 |
21,8 |
13,2 |
17,1 |
33,0 |
15,0 |
Calcium |
g/kg |
0,50 |
0,50 |
0,40 |
0,40 |
0,60 |
0,40 |
Fosfor |
g/kg |
2,97 |
2,90 |
2,65 |
2,55 |
3,21 |
3,01 |
Nyt fodervurderingssytem: |
|||||||
FEsv |
FEsv/kg |
1,04 |
1,04 |
1,16 |
1,08 |
0,87 |
1,14 |
FEdr |
FEdr/kg |
1,04 |
1,04 |
1,15 |
1,07 |
0,88 |
1,13 |
St.f. råprotein |
g/FEsv |
67,7 |
70,2 |
72,2 |
59,4 |
70,7 |
66,1 |
St.f. lysin |
g/FEsv |
2,41 |
2,46 |
2,02 |
2,23 |
3,07 |
2,19 |
St.f. meth + cys |
g/FEsv |
2,93 |
3,00 |
2,88 |
2,36 |
3,17 |
2,70 |
St.f. treonin |
g/FEsv |
2,27 |
2,32 |
1,99 |
1,72 |
2,13 |
1,87 |
St.f. tryptofan |
g/FEsv |
0,77 |
0,79 |
0,84 |
0,63 |
0,94 |
0,74 |
Gammelt fodervurdringssytem: |
|||||||
FEs |
FEs/kg |
0,98 |
0,98 |
1,09 |
1,07 |
0,74 |
1,08 |
Gl.f. råprotein |
g/FEs |
70,6 |
72,7 |
72,9 |
58,3 |
88,8 |
67,4 |
Gl.f. lysin |
g/FEs |
2,67 |
2,71 |
2,21 |
2,25 |
3,71 |
2,28 |
Gl.f. meth + cys |
g/FEs |
2,90 |
2,96 |
2,94 |
2,26 |
3,88 |
2,65 |
Gl.f. treonin |
g/FEs |
2,48 |
2,53 |
2,16 |
1,92 |
2,91 |
2,01 |
Gl.f. tryptofan |
g/FEs |
0,83 |
0,86 |
0,86 |
0,62 |
1,10 |
0,82 |
Til orientering vises udviklingen af råprotein i byg og hvede fra 1988 til 2002.

Figur 1. Korn, udvikling i råprot. siden 1988